Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze: Mlitavost tržišta pokazuje da su ulagači u dilemi

''Valuacije su visoke, a nema baš čvrstih pokazatelja da se rast američkog gospodarstva ubrzava.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer ulagače nije impresionirao rast indeksa na Wall Streetu dva dana zaredom, dok se na valutnim tržištima euro stabilizirao iznad razine od 1,37 dolara.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, a cijene dionica porasle su, između 0,2 i 0,7 posto, i u Šangaju, Australiji te Hong Kongu.


U Singapuru, Južnoj Koreji i na drugim burzama indeksi su blago pali, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Azijske ulagače nije potaknuo jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu drugi dan zaredom. Jer, taj se rast zahvaljuje oporavku dionica biotehnoloških i internetskih kompanija koje u posljednje vrijeme znatno osciliraju, pa je moguća i njihova brza korekcija na niže.

„Mlitavost tržišta pokazuje da su ulagači u dilemi. Valuacije su visoke, a nema baš čvrstih pokazatelja da se rast američkog gospodarstva ubrzava, čime bi se opravdale takve valuacije“, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

Ulagače nisu impresionirale ni jučerašnje izjave dvaju dužnosnika Feda koje pokazuju da američka središnja banka neće žuriti s povećanjem ključnih kamata. S obzirom da najveće svjetsko gospodarstvo baš i ne raste toliko brzo koliko su se ulagači nadali, nitko ni ne očekuje da će Fed tako skoro zaoštriti monetarnu politiku.

U srijedu će biti objavljeni dijelovi zapisnika s posljednje sjednice Feda, a na različitim skupovima govorit će i nekoliko njegovih visokih dužnosnika.

„Teško je za očekivati da će bilo tko od njih dati neku jasniju naznaku kada bi Fed mogao početi povećavati kamate“, kaže Kathy Lien, direktorica u tvrtki BK Asset Management.

Fed je ranije najavio da će programe kupnje obveznica, kojima već godinama podržava rast gospodarstva, ukinuti do kraja ove godine, a potom početi povećavati kamate, ako se gospodarski oporavak nastavi po željenim stopama. No, nije jasno kada bi to moglo biti – u prvoj ili drugoj polovici iduće godine.

A na valutnim je tržištima ponešto popustio pritisak na europsku valutu.

Sve je vjerojatnije da će Europska središnja banka već u lipnju dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva i suzbila prijetnje od deflacije. No, ta su očekivanja, kažu analitičari, već ugrađena u tečaj eura, pa se veća reakcija ulagača očekuje tek kada budu predstavljene konkretne mjere.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3710 dolara, kao i jučer u ovo doba i nedaleko 1,3648 dolara, najniže razine u dva i pol mjeseca, na koju je pao prošloga tjedna.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura ojačala je s jučerašnjih 138,90 na 139,10 jena.

I dolar je blago ojačao prema 'japancu', pa mu je tečaj dosegnuo 101,50 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,40 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

azijske burze, nikkei, msci, forex, euro, tečaj eura, dolar