Hrvatska

POČETAK: Suđenje Sanaderu, Ježiću i Mravku u slučaju HEP - Dioki 2. srpnja

Ježić, zbog čije je bolesti odgođeno i posljednje pripremno ročište sredinom prosinca prošle godine, ni danas nije došao na sud.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Do pogodovanja Ježićevim tvrtkama navodno je došlo kada je HEP 2008. odlučio povisiti cijene tzv. povlaštenim kupcima među kojima su bili Dioki i Dina Petrokemija. Na Ježićevu molbu, Sanader je od Mravka tražio da tvrtkama njegova tadašnjeg prijatelja snizi cijenu struje, što je Mravak i učinio bez znanja ostatka HEP-ove uprave. Nezakonita pogodba je, po tvrdnjama tužiteljstva, trajala 2008. i 2009.

Početkom srpnja na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi početi novo suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu kojega se u tereti da je zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Ježić, zbog čije je bolesti odgođeno i posljednje pripremno ročište sredinom prosinca prošle godine, ni danas nije došao na sud jer se prema tvrdnjama svoje obrane i dalje nalazi na liječenju u Švicarskoj.

No, sudsko je vijeće zaključilo da će on biti sposoban pratiti suđenje te je prvo ročište zakazano za 2. srpnja, a njegova obrana najavila je da će sudu u međuvremenu poslati novu medicinsku dokumentaciju.

Mravkov odvjetnik Branko Šerić pojasnio je da prema novim zakonskim odredbama početak suđenja može biti određen i bez pripremnog ročišta na kojem obrana i optužba predočavaju svoje dokaze.

"Spremni smo u potpunosti učestvovati u postupku, potpuno prikazujući stvari kakve jesu, čak i po cijenu prihvaćanja krivnje i odgovornosti", kazao je Šerić.

Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je potvrdio u rujnu prošle godine, iako je gotovo ista već bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo samo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Kako je pozajmica, koju je Mravak navodno odobrio bez znanja uprave, u konačnici ipak vraćena, HEP je u ovoj aferi oštećen za 3,8 milijuna kuna. Kupnjom struje ispod tržišne cijene Dioki je, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito "uštedio" 1,95 milijuna kuna, a tvrtka Dina Petrokemija 1,88 milijuna kuna.

Do pogodovanja Ježićevim tvrtkama navodno je došlo kada je HEP 2008. odlučio povisiti cijene tzv. povlaštenim kupcima među kojima su bili Dioki i Dina Petrokemija. Na Ježićevu molbu, Sanader je od Mravka tražio da tvrtkama njegova tadašnjeg prijatelja snizi cijenu struje, što je Mravak i učinio bez znanja ostatka HEP-ove uprave. Nezakonita pogodba je, po tvrdnjama tužiteljstva, trajala 2008. i 2009.

Po istom principu Sanader je za Ježića od Mravka ishodio i pozajmicu od 15 milijuna kuna, koja je trebala biti vraćena za 60 dana, ali je rok prolongiran čak četiri puta.

Kada je u veljači 2012. ispitan u ovoj istrazi, Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti kao prvi čovjek izvršne vlasti i HDZ-a.

Mravak je, međutim, odmah priznao nedjelo, dok je Ježić isprva poricao krivnju. No, taj je bivši Sanaderov prijatelj u međuvremenu postao krunski svjedok tužiteljstva na suđenju u slučajevima Ina-MOL i Hypo u kojemu je bivši premijer osuđen na 10 godina zatvora zbog provizije od austrijske Hypo banke te primanja mita od mađarske naftne kompanije kojoj je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u Ini.

Iako je tijekom suđenja najavio da će sudu predati pet milijuna eura koje je mađarski MOL na račun njegove tvrtke navodno uplatio kao mito za Sanadera, Ježić to nije učinio. Prvo je, prema pisanju medija, odbio primiti presudu, a potom je njegova tvrtka Dioki Holding iz Zuga u Švicarskoj, kao pravni sljednik Xenoplasta, na čiji je račun navodno uplaćeno mito, uložila žalbu na presudu.

No, prema slovu zakona Ježić nije ni dužan vratiti novac do pravomoćnosti presude.

Ježić je protiv Sanadera svjedočio i u aferi "Fimi media" gdje su HDZ i njegovi bivši dužnosnici nepravomoćno osuđeni za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki koji je navodno završilo u stranačkom crnom fondu, ali i kod bivšeg premijera.

Sanaderu se, osim toga sudi i za primanje mita u slučaju Planinska, a čeka ga i nepotvrđena šesta optužnica kojom ga se tereti da je HEP oštetio za 650 milijuna kuna, potičući Mravka da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cijene.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DIOKI, IVAN MRAVAK, ROBERT JEŽIĆ, IVO SANADER, HEP, SUĐENJE