Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Hoće li se Crobex moći stabilizirati nakon jučerašnjeg potopa?

Petrokemija je jučer bila vijest dana, izgubivši gotovo polovicu svoje vrijednosti.

Piše: PolitikaPlus/Hina/reuters

Oštra korekcija, pod pritiskom potonuća cijene dionice Petrokemije, spustila je jučer Crobex indekse Zagrebačke burze na nove najniže razine u zadnjih 20-tak mjeseci, pa ostaje za vidjeti hoće li se danas tržište uspjeti stabilizirati. Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

„Petrokemija je jučer bila vijest dana, izgubivši gotovo polovicu svoje vrijednosti. Očito je da će dioničari podnijeti teret milijunskih dubioza i višegodišnjih aljkavosti u poslovanju jer zasad nema zainteresiranih za privatizaciju“

Ponajviše pod utjecajem potonuća cijene dionice Petrokemije za 45 posto, jučer je Crobex indeks pao 1,29 posto, na 1.664 boda, a Crobex10 za čak 1,9 posto, na 940 bodova.

Oba indeksa zaronila su na nove najniže razine u 20-ak mjeseci. Crobex je na najnižoj razini od 10. srpnja 2012. godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.660 bodova, a Crobex10 je najniži od 26. rujna iste godine, kada je iznosio 939 bodova.

Cijena dionica Petrokemije, koje su u sastavu obaju indeksa, pala je jučer za čak 45,45 posto, na 36,01 kunu. To je otprilike šest kuna više od iznosa na koji će odlukom Glavne skupštine biti smanjena nominalna vrijednost tih dionica.

Glavna skupština Petrokemije donijela je jučer odluku o pokriću 330,2 milijuna kuna gubitka iz prošle godine kroz smanjenje temeljnog za 621,2 milijun kuna, na 133 milijuna kuna. Iznos koji preostane nakon pokrivanja gubitka rasporedit će se u rezerve društva. Smanjenje temeljnog kapitala provest će se umanjivanjem nominalne vrijednosti dionica Petrokemije sa sadašnjih 170 kuna na 30 kuna, a potom će uslijediti povećanje temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica za najviše 499,99 milijuna kuna, na najviše 633 milijuna kuna.

Na skupštini je kao predstavnik većinskog vlasnika – države, bio i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je tom prilikom izjavio da se neće dozvoliti da se Petrokemija ugasi, jer je to ključna hrvatska strateška industrija.

Najveći promet jučer je ostvaren dionicom HT-a, 708 tisuća kuna, a cijena joj je oslabila 0,14 posto, na 146 kuna.

Osim oštrog pada indeksa, trgovanje na burzi jučer je obilježio i najniži redovni promet dionicama u zadnjih mjesec dana, nešto ispod 5 milijuna kuna.

„Petrokemija je jučer bila vijest dana, izgubivši gotovo polovicu svoje vrijednosti. Očito je da će dioničari podnijeti teret milijunskih dubioza i višegodišnjih aljkavosti u poslovanju jer zasad nema zainteresiranih za privatizaciju“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Kako dodaje, ponajviše zbog dionice Petrokemije, ali i pada cijene većine ostalih najlikvidnijih izdanja, Crobexi su imali loš dan, a i promet je izuzetno slab.

„Jednostavno nema dobrih vijesti na domaćem tržištu. Tu i tamo indeksi se oporave, no kratkotrajno. Uskoro nastupa i ex-dividned date za dionicu Ericsson Nikole Tesle, što će također negativno utjecati na indekse“, napominje Rinkovec, koji danas očekuje stabilizaciju Crobexa.

Ex-dividend date za Ericsson, ili dan od kojeg se tom dionicom trguje bez prava na sudjelovanje u isplati 320 kuna dividende, nastupa 30. svibnja.

Ni sa svjetskih tržišta danas ne stižu pozitivni signali. Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno pale, a ponajviše u trgovačkom sektoru nakon slabih kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko trgovačkih lanaca.

Dow Jones pao je 0,83 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,65, a Nasdaq indeks 0,70 posto.

Kako nema poticajnih vijesti, i na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale.

„Tržišta vani prilično su zasićena nakon što su indeksi već neko vrijeme nadomak najviših povijesnih razina. Uz makroekonomske pokazatelje koji upućuju na usporavanje gospodarskih aktivnosti u Kini i Europi, kao i stagnaciju potrošnje u SAD-u, investitori gube motivaciju za daljnje 'guranje' tržišta uvis“, zaključuje Rinkovec.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobex, zagrebačka burza, roman rinkovec, petrokemija