Tvrtke

TVRTKE: Pismo radnika rovinjske Mirne: Nad Genezom i Mirnom provodi se medijski linč!

''Jedina istina je da nikada do sad nismo imali bolje uvjete rada.''

Piše: PolitikaPlus


"Jedina istina je da nikada do sad nismo imali bolje uvjete rada. Dolaskom Geneze i ove Uprave, nakon 20 godina umiranja,  tijekom protekle dvije godine ostvarujemo rekordne poslovne rezultate u prodaji i proizvodnji, poslujemo s dobiti, a naše plaće i sve obveze isplaćuju se u dan."

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske optužio je jučer tvrtke Mirnu iz Rovinja i Genezu, koja upravlja Mirnom, da ove godine nisu platile ni lipu poreza niti doprinosa, no Uprave Mirne i Geneze tvrde da nisu prekršile zakon već su sve obveze plaćene, a optužbe nazivaju "lažima i obmanama glavnog sindikalca Šime Oreškovića". U današnjem priopćenju predstavnici radnika odgovaraju da se radi o "medijskom linču nad Genezom i Mirnom".

Država je upoznata s time da se u Mirni ne plaćaju porezi i doprinosi, ali ne poduzima ništa, tvrdio je u priopćenju sindikat, pitajući kako je moguće da država dopušta takvo kršenje zakona. Na takve Oreškovićeve optužbe reagirale su i Uprave Mirne i Geneze ustvrdivši da su sve obveze plaćene, a čeka se samo proknjiženje Porezne uprave.


Ističu da Uprava Mirne nije prekršila zakon, a Geneza posuđuje Mirni dio novca za plaćanje dobavljača i isplatu plaća zaposlenicima.

U suglasju s tim izjavama je i današnje priopćenje iz Mirne, koje su potpisali predstavnici Radničkog vijeća i sindikata Mirne. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.


........

 

........

 "Pismo radnika o medijskom linču nad Genezom i Mirnom


Posljednjih dana svjedoci smo medijskih natpisa kojima se dezinformira javnost i destabilizira tvornica, koja upravo zahvaljujući Genezi i ovoj Upravi, hrani 270 obitelji zaposlenih radnika i više od 400 obitelji ribara.

Ovim putem želimo hrvatskoj javnosti i politici jasno poručiti da se radnici Mirne Rovinj u potpunosti ograđuju od svega što je predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković izrekao posljednjih dana.

Također želimo poručiti svima koji se ovih dana intenzivno nalaze s Šimom Oreškovićem da slobodno dođu među radnike naše tvornice i iz prve ruke saznaju istinu.

Jedina istina je da nikada do sad nismo imali bolje uvjete rada.

Dolaskom Geneze i ove Uprave, nakon 20 godina umiranja,  tijekom protekle dvije godine ostvarujemo rekordne poslovne rezultate u prodaji i proizvodnji, poslujemo s dobiti, a naše plaće i sve obveze isplaćuju se u dan.

Ponovo moramo naglasiti da je jedini krivac za guranje Mirne prema stečaju Ministarstvo financija, na čelu s bivšim ministrom Slavnom Linićem.

Oni koji sudjeluju u ovom medijskom linču sigurno  ne zastupaju naše interese i nameće nam se pitanje čije interese onda zastupaju?

Molimo sve odgovorne da se ne igraju s našim sudbinama i ne dozvole da ih se uvuče u igre,  čiji je cilj uništenje proizvodnje i radnih mjesta.

Predsjednik Radničkog vijeća Mirne d.d.
Abedin Ramadani

Predsjednica Radničkog vijeća Mirne Ribolov
Ruža Popović

Predsjednik Sindikata Mirne
Evelino Marić"


 

 

 

 


U Genezi navode da su Mirni Rovinj posudili novac za plaćanje poreza i doprinosa na plaće radnika, a 5,4 milijuna kuna potražuje od Porezne uprave na ime povrata PDV-a. Ističu da otkad je Geneza javno istupila protiv bivšeg ministra financija Slavka Linića, Podravke, HPB-a i sindikata, ni Genezi niti Mirni nije proknjiženo ni lipe iz Porezne uprave.

"Geneza je već prije nekoliko mjeseci upozorila na Linićevu zloporabu Porezne uprave. Mi smo samo jedna od priča kako politika zloupotrebljava represivni aparat - Poreznu upravu", ističu Uprave Mirne i Geneze.

Sindikalac Orešković navodi da "upravljanje te tvrtke Mirnom očigledno nije u okviru poslovnih uzusa i zakonitog poslovanja". Iz Geneze pak odgovaraju da se on u toj priči svrstao na stranu politike i "nekog kapitala" koji želi pod svaku cijenu Mirnu Rovinj otjerati u stečaj, likvidirati je i domoći se njezinih nekretnina., zbog čega će protiv njega podnijeti kaznenu prijavu, odnosno pridružiti ga svojoj prijavi USKOK-u protiv Linića, HPB-a i Podravke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

šimo orešković, rovinj, slavko linić, geneza, mirna