Hrvatska

SABORSKA RASPRAVA: Šuker: Tko je zaustavio projekt OIB-a? Vukšić: OIB smeta mnogima jer je to krvna slika svih nas

Laburisti: Jesu li ministri ikada stajali u redovima?

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vladajući u Hrvatskom saboru danas su hvalili prijedlog Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi, koji bi trebao osigurati uvjete za uspostavu državne uprave bez papira, nazivajući ga "malim zakonom za velike promjene", dok su se laburisti pitali jesu li ministri u ovoj i prethodnim vladama ikada stajali u redovima.

HDZ-ovci su pak ocijenili kako je riječ o "još jednoj epizodi u seriji kojoj ne znaju ime".


"Mi u ovom zakonskom prijedlogu ne vidimo strateški pristup", ocijenio je HDZ-ov Davor Božinović, a njegov stranački kolega Davorin Mlakar nadovezao se ocijenivši da ponuđeno u najvećoj mjeri uopće nema karakteristike zakonskog teksta već male strategije razvoja informacijske infrastrukture.

"Ovo je jedna epizoda u reformi državne uprave u seriji kojoj još uvijek ne znamo ime”

Cilj predloženog zakona je, pojašnjavao je ministar uprave Arsen Bauk, urediti područje elektroničke uprave i omogućiti svima, koji imaju propisano pravo, dostupnost podataka koje prikupljaju institucije u javnom sektoru.

U tom se smislu predlaže uspostava središnjeg državnog portala kao jedinstvenog virtualnog upravnog mjesta, određuje se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav obvezujući za sve institucije, te se propisuje komunikacija institucija javnog sektora s građanima putem korisničkog pretinca države.

"Primjene zakonskih odredbi ubrzat će ostvarivanje ciljeva vezanih uz razvoj nove javne uprave", uvjeren je Bauk.

"Ovo je jedna epizoda u reformi državne uprave u seriji kojoj još uvijek ne znamo ime”, kazao je Božinović .

Davorin Mlakar vladu je prozvao zbog, kako je rekao, zanimljivih standarda prema kojima se trudi ljudima olakšati rad sa tijelima javne vlasti dok je, kaže, istovremeno nametnula obvezu biračima koji se ne nalaze s prebivalištem u Hrvatskoj a žele sudjelovati u izborima, da se moraju prethodno registrirati.

"Svoju volju da bi sudjelovali u izborima, trebaju registrirati pred nadležnim tijelima. Tu niste vodili brigu o tome koliko time ustvari komplicirate život ili onemogućavate ostvarivanje ustavnih prava građana", zamjerao je Mlakar.

Laburist Branko Vukšić, podržao je zakon nazvavši ga jednim od najznačajnijih zakona jer govori o tome kako riješiti svakodnevne probleme hrvatskih građana.

"Kada dođete na šalter šalju vas od jednog do drugog i tako satima i danima. Već smo se pitali jesu li ikada ministri u ovoj i prethodnim vladama stajali na šalterima, jesu li ikad vadili dokumente za koje morate uzeti godišnji odmor kako biste ih riješili", pitao se Vukšić.

Za tvrdnju da za provedbu predloženog zakona treba nula kuna kazao je pak kako je to velika laž.

"Treba novca za provedbu tog zakona, ako ni zbog čega drugog, ono zbog toga što treba najširi sloj građanstva podučiti kako umjesto stajanja u redu za minutu dobiti dozvolu, potvrdu ili neki dokument", tvrdi Vukšić.

"Tko je zaustavio projekt OIB-a? Efikasan OIB je podrazumijevao informatičku povezanost svih organa državne uprave i središnji registar s točno potpisanim protokolom koji je potpisao ministar uprave kako se podaci mogu razmjenjivati i koristiti između državne uprave", pitao se HDZ-ovac Ivan Šuker.

"OIB smeta mnogima jer je to krvna slika svih nas, a smeta posebno onima koji ne žele da im se vidi imovinska slika", odgovorio mu je Vukšić.

SDP-ovka Marija Lugarić predlaže da se primjena zakona proširi i na one kojima je država povjerila da u njeno ime vrše neki posao kao što je primjerice upis u dječje vrtiće.

"Ovo je mali zakon za veliku promjenu, jedan od kraćih zakona o kojem smo raspravljali ali je njegovo doseg dramatično obrnuto propurcionalan njegovoj veličini", zaključila je.

S njom se složio i HNS-ovac Goran Beus Richembergh koji je ustvrdio da će taj mali zakonski tekst prouzročiti tektonske promjene u promišljanju o državnoj administraciji.

"Ovo je novi korak u ozbiljenju e-Hrvatska koji će sistematizirati i drugačije tretirati brojne podatke iz registara", kazao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

arsen bauk, oib, Davorin Mlakar, Davor Božinović, ivan šuker