Burze

TRŽIŠTE KAPITALA : Wall Street: Indeksi porasli, Fed ne žuri s povećanjem kamata

Dow Jones skočio je 158 bodova, ili 0,97 posto, na 16.533 boda, dok je S&P 500 porastao 0,81 posto, na 1.888 bodova, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na 4.131 bod.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle jer čelnici američke središnje banke neće žuriti s povećanjem ključnih kamata, premda su počeli razmatrati planove za zaoštravanje monetarne politike.

 

Dow Jones skočio je 158 bodova, ili 0,97 posto, na 16.533 boda, dok je S&P 500 porastao 0,81 posto, na 1.888 bodova, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na 4.131 bod.

 

Oporavak cijena dionica, nakon pada dan prije, ponajviše se zahvaljuje uvjerenju ulagača da Fed još dulje vrijeme neće povećati ključne kamatne stope.

 

Jučer objavljeni dijelovi zapisnika s posljednje sjednice pokazuju da su čelnici središnje banke počeli razmatrati nekoliko scenarija o povećanju kamata, ali da neće tako skoro krenuti u akciju.

 

„Zapisnik Feda pokazuje ono što su ulagači i očekivali, da se gospodarstvo oporavlja, ali ne pretjerano brzo, pa središnja banka neće žuriti s povećanjem kamata“, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki Banyan Partners.

 

Fed je ranije najavio da će programe kupnje obveznica, kojima već godinama podržava rast gospodarstva, ukinuti do kraja ove godine, a potom početi povećavati kamate, ako se gospodarski oporavak nastavi po željenim stopama. No, i dalje nije jasno kada bi to moglo biti – u prvoj ili drugoj polovici iduće godine.

 

Ulagači se, dakako, nadaju da će to biti što kasnije jer niske kamate podržavaju kreditiranje i rast cijena dionica.

 

Među najvećim dobitnicama bile su jučer dionice trgovačkih lanaca, oporavivši se od oštrog pada u utorak. S&P indeks trgovačkog sektora porastao je 1,2 posto, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među kojima Tiffanya i Targeta.

 

Sezona objave kvartalnih poslovnih izvješća primiče se kraju, s obzirom da je dosad 96 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate. Pritom su njihove zarade porasle 5,5 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje, a prihodi 2,8 posto.

 

Zbog toga su neki analitičari smanjili procjene dobiti kompanija u ovoj godini. Primjerice Bank of America-Merrill Lynch očekuje rast zarada u ovoj godini za 8 posto, kao i u idućoj. Dosad su u anketi Reutersa analitičari u prosjeku očekivali rast dobiti kompanija u tekućoj godini za 9,1, a u idućoj za 11,4 posto.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,28 posto, na 6.821 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,61 posto, na 9.697 bodova, a pariški CAC 0,37 posto, na 4.469 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ulagači, fed, wall street, burza, kamatne stope