A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-zastava-fb-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Euroizbori su važni izbori, jer svaki demokratski proces je važan! | Politika+
MISLAV MIHOLEK

IZAĐITE I BIRAJTE!: Euroizbori su važni izbori, jer svaki demokratski proces je važan!

Što god da mislili o Europskoj uniji, činjenica je da je Hrvatska njena članica.

Piše: Mislav Miholek

Ova katastrofa koja je zadesila Slavoniju i susjedne nam države došla je kao naručena za vladajuće strukture. Iako su poplave bez ikakve sumnje najvažniji događaj, euroizbori stavljeni su sasvim u stranu. Treba suosjećati i pomoći žrtvama, što mislim da je javnost učinila, ali mora se naglasiti da nije posao javnosti i privatnih građana da rade ono što bi država trebala. Ova vlast još jednom je pokazala opću nesposobnost, s time da su ovdje vrlo vidljive posljedice.

Što god da mislili o Europskoj uniji, činjenica je da je Hrvatska njena članica, i to vrlo vjerojatno najneuspješnija, jer više daje u EU proračun nego što iz njega dobiva. Iskreno, EU je primarno eksperiment u kojem se događaju neke stvari koje europske političke elite nisu predvidjele.

Što se tiče rezultata izbora, moja predviđanja su ovakva: HDZ i koalicija 5 mjesta, SDP i koalicija 3 mjesta, Laburisti i OraH  po jedno, a zadnje 11. mjesto može otići Savezu za Hrvatsku ili pak OraH-u. Jedan važan faktor je izlaznost. Ako je mala, SDP i koalicija mogu povući do 5 mjesta

Umjesto da se Europa izjednači po razvijenosti, zadnja gospodarska kriza pokazala je da postoji gotovo nepremostiv jaz između, uvjetno kazano, katoličko-pravoslavnog juga i protestantskog sjevera Unije, jer sjeverne države podnijele su puno bolje gospodarsku krizu. Sasvim je vidljivo da je Njemačka najjača zemlja Europe. A treća stvar koja izluđuje elite porast je ksenofobije i izolacionističkog nacionalizma. Elite su pretpostavljale da će rušenje granica Europe napravit nekakav hipi raj u kojem će nestati razlike između naroda.

Činjenica da će hit euroizbora u Francuskoj biti Nacionalna fronta dinastije Le Pen koja je osvojila srca francuske bijele srednje klase ili pak engleski šovinistički prostaci iz UKIP-a, govori da prosječni građanin EU-a prezire EU. Razlozi su raznovrsni, ali ne mogu se dekretom ukinuti nacionalne kulture. Unija je primarno birokratski vođena i ona je mokri san svakoga birokrata. Postoji vidljivi deficit u demokratskom procesu, Europarlament ima minimalne ovlasti s obzirom na Eurokomisiju, ali ipak postoji.

Da bi se ojačalo taj jadni i nikakvi Europarlament, treba ići glasati na euroizbore. Kad smo već unutar takve Unije, treba pokazati da smo odgovorni građani navedene tvorevine, ma što god mi o njoj mislili. EU će bolje funkcionirati kada se demokratizira, a jedno od mjesta te demokratizacije treba biti glomazni Europarlament. Kojemu svakako treba dati više ovlasti kako bi se razvlastila vrlo opasna eurobirokracija koja se proslavila genijalnim odlukama i čiji je simbol odluka o dužini i obliku voća.

S druge strane, koliko god da vladajuće strukture u Hrvatskoj pokušale odvojiti euroizbore od nacionalnih tema, to nije moguće. Euroizbori redovno pokazuju nacionalne trendove, s iznimkom da ljudi uglavnom glasaju puno "jače". Glasači desnice bez problema zaokružuju najdesniji spektar, dok glasači ljevice također daju prednost zelenim i sličnim opcijama. Ova vlast je kronično nesposobna, štetna za Hrvatsku i svakoga onoga koji nije interesno povezan s njom. Ovo je kvalitetan način da se to pokaže. Kukavički način je ostati doma i ne glasati. Prezirem one koji kažu da se nema za koga glasati. Ovo su jedini izbori u Hrvatskoj na kojima se može zaokružiti osoba za koju se glasa. Takvu mogućnost treba do kraja iskoristiti.

EU će bolje funkcionirati kada se demokratizira, a jedno od mjesta te demokratizacije treba biti glomazni Europarlament

Na desnom spektru postoji više opcija, na lijevom spektru postoji također više opcija i na centru ima jednako tako mjesta. Tko god kaže da nema za koga glasati, jednostavno laže. Uopće nemam namjeru navijati za bilo koga, osim što poručujem da svaki onaj koji nije interesno povezan sa SDP-ovom koalicijom, a glasa za istu, neka se upita jel' sve u redu s njim.

Što se tiče rezultata izbora, moja predviđanja su ovakva: HDZ i koalicija 5 mjesta, SDP i koalicija 3 mjesta, Laburisti i OraH  po jedno, a zadnje 11. mjesto može otići Savezu za Hrvatsku ili pak OraH-u. Jedan važan faktor je izlaznost. Ako je mala, SDP i koalicija mogu povući do 5 mjesta. Hrvatskih 11 zastupnika relativno je malo s obzirom na velike države, ali tu smo. Još jednom, činjenica je da smo građani EU-a, da smo u Europskoj uniji i da se moramo ponašati u skladu s realnošću.

Dakle na kraju, pozivam sve punoljetne građane da se ove nedjelje odazovu na birališta, da odaberu one za koje misle da su najbolji i da podrže demokratski proces.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sdp, hdz, europska unija, mislav miholek, eu izbori