Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Može li se nastaviti dobro raspoloženje?

''Upitno je hoće li se Crobex u kraćem roku uspjeti napokon odmaknuti od razine od 1.700 bodova.''

Piše: PolitikaPlus

Na Zagrebačkoj je burzi danas moguć nastavak pozitivnog raspoloženja, no upitno je hoće li se Crobex u kraćem roku uspjeti odmaknuti od razine od 1.700 bodova, s obzirom da nema značajnijih naznaka oporavka gospodarstva. Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Oba indeksa jučer su ojačala 0,69 posto, pa je Crobex završio trgovanje na 1.687, a Crobex10 na 956 bodova. Nakon dva dana oštrog pada, a zatim dva dana oporavka, indeksi su od početka tjedna u minusu, pri čemu Crobex za 1,15 posto, a Crobex10 za 0,92 posto.


Redovni promet dionicama dosegnuo je jučer 13,5 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao i dan ranije.

Još 5,3 milijuna kuna ostvareno je u blok transakciji redovnim dionicama Adris grupe, po cijeni od 270 kuna. Tim je dionicama u redovnom trgovanju ostvareno još 633,5 tisuća kuna prometa, uz rast cijene za 0,55 posto, na 273,50 kuna.

Najlikvidnija u redovnom trgovanju bila je dionica HT-a, s 3,8 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 1,14 posto, na 150,70 kuna.

Slijedi dionica Valamar Adria holdinga, s 2,1 milijun kuna prometa, uz rast njezine cijene za 2,40 posto, na 184 kune.

Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 7,12 posto, na 42,10 kuna, ističe se dionica Petrokemije. Jučer je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio da će Vlada i mirovinski fondovi ići u proces dokapitalizacije i restrukturiranja te kutinske tvrtke kako bi se ta industrija spasila u ovo kritično vrijeme.

„Crobex je jučer, drugi dan zaredom, završio s pozitivnim predznakom uz solidan promet, što ohrabruje nakon lošeg početka tjedna. Danas je moguć nastavak pozitivnog sentimenta, no upitno je hoće li se Crobex u kraćem roku uspjeti napokon odmaknuti od razine od 1.700 bodova i imati snage za održiviji rast, bez vidljivijih znakova oporavaka gospodarstva“, kaže Marko Oluić, broker u Podravskoj banci.

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi blago porasli, što se ponajviše zahvaljuje oporavku cijena dionica biotehnoloških kompanija, koje su posljednjih mjeseci vrlo nestabilne.

Dow Jones ojačao je 0,06 posto, dok je S&P 500 porastao 0,24, a Nasdaq indeks 0,55 posto.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući naznakama jačanja najvećih svjetskih gospodarstava. Investitore su, naime, ohrabrili najnoviji podaci o jačanju kineske i američke industrije.

Zbog toga se i na europskim burzama danas očekuje dobro raspoloženje.

„Nove smjernice danas će investitorima dati objava podatka o prodaji novih kuća u SAD-u u travnju te IFO indeks poslovne klime u Njemačkoj“, zaključuje Oluić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREBAČKA BURZA, CROBEX