Mojbiz

ZLOUPORABE: I to je moguće: U Hrvatskoj mirovine godinama primalo sedamdeset umrlih osoba

Dokumentacija o svim slučajevima dostavljena je nadležnim tijelima.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Dokumentacija o svim slučajevima, napominje Mrsić, dostavljena je nadležnim tijelima, policiji i Državnom odvjetništvu, kako bi se proveo postupak, a sve lažno isplaćene mirovine vratile u sustav.

Nakon što je početom rujna Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) donio odredbu da će se obustaviti isplata mirovina svima koji HZMO-u ne dostave OIB, otkrivene su brojne zlouporabe mirovinskog sustava pa se tako saznalo da su se godinama mirovine isplaćivale za čak 70 umrlih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kaže kako je riječ o značajnom broju osoba čije je mirovine očito podizao netko drugi, a nakon raščišćavanja sustava i otkrića 70 lažnih mirovina u proračunu je ostalo šest milijuna kuna više.

Dokumentacija o svim slučajevima, napominje Mrsić, dostavljena je nadležnim tijelima, policiji i Državnom odvjetništvu, kako bi se proveo postupak, a sve lažno isplaćene mirovine vratile u sustav.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović pozdravlja sve aktivnosti koje mirovinski sustav dovode u red, ali se protivi stigmatizaciji, pa i kriminalizaciji određenih socijalnih skupina.

Kontrole isplaćivanja mirovina trebale bi biti redovan posao nadležnih, a primjeri "mrtvih umirovljenika" pokazuju da se posao nije obavljao kako valja, kaže Petrović.

Od studenoga prošle godine do danas broj umirovljenika kojima je obustavljena isplata mirovina zbog nedostave OIB-a uvelike se smanjio.

Prema najnovijim podacima HZMO-a, isplata mirovina je obustavljena za 354 umirovljenika s prebivalištem u Hrvatskoj, te 6.615 umirovljenika kojima se mirovine isplaćuju u druge države, većinom u Njemačku, Austriju, Srbiju i BiH.

U studenome, kada je započela kontrola OIB-a, isplata mirovina bila je obustavljena za oko 2.800 umirovljenika u Hrvatskoj, te za oko 47.000 njih u inozemstvu.

Nakon što HZMO-u predoče svoj OIB, umirovljenici se ponovno uključuju u isplatu mirovina, a isplaćuju im se i sve zaostale mirovine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

oib, umrli, mirando mrsić, mirovine