A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/elvira-nabiulina-100-medvedev.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Elvira Nabiulina: Rusko gospodarstvo porast će ove godine 0,5 posto | Politika+
Mojbiz

IPAK RAST?: Elvira Nabiulina: Rusko gospodarstvo porast će ove godine 0,5 posto

Priznaje ipak da je gospodarstvo pogođeno.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Rusko gospodarstvo vjerojatno će ove godine porasti oko 0,5 posto ali opća prijetnja za stabilnost koju generira kriza u Ukrajini neće biti "velikih razmjera", rekla je danas guvernerka središnje banke Elvira Nabiulina.

Središnja banka vjerojatno će revidirati prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda na oko 0,5 posto, kazala je Nabiulina u intervjuu za novinsku agenciju Reuters. Ranije su prognozirali rast od 0,9 posto.


Gospodarstvo se našlo na rubu recesije nakon što je u prva tri mjeseca ove godine BDP pao 0,5 posto pod utjecajem sankcija i nestabilnosti povezane s Ukrajine i neizvjesnosti na tržištima u nastajanju.

Po Nabiulininim riječima, prerano je za ocjene o recesiji prije no što budu objavljeni svi makroekonomski podaci za drugo tromjesečje. Priznaje ipak da je gospodarstvo pogođeno.

"Sankcije i očekivanja sankcija utjecali su na rusko gospodarstvo, ali ne možemo reći da je utjecaj bio velikih razmjera", rekla je Nabiulina.

U veljači je središnja banka prognozirala rast gospodarstva u ovoj godini za 1,5 do 1,8 posto.

U iduće dvije godine središnja banka očekuje rast od oko 1,5 do dva posto.

Ruski dužnosnici različito procjenjuju utjecaj sankcija na gospodarstvo zemlje, pri čemu je bivši ministar financija Aleksej Kudrin prošlog tjedna ocijenio da su možda smanjile rast BDP-a za jedan do 1,5 posto.

Podaci središnje banke pokazuju također da su ulagači u prva četiri mjeseca ove godine povukli iz Rusije oko 68 milijardi dolara, što premašuje ukupan iznos u prošloj godini.

Središnja banka dva je puta u ožujku i travnju podizala kamate, za kumulativna dva postotna boda, na 7,5 posto, kako bi zaustavila odljev kapitala i pomogla rublji.

Rublja je u ožujku oslabila 10 posto prema dolaru u odnosu na početak godine ali se u međuvremenu oporavila i njome se sada trguje na razinama iz siječnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ukrajinska kriza, rusija, elvira nabiulina