A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nogomet-lopta-gol-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SP u Brazilu: Tehnologija na golnoj crti - 14 kamera i jedan signal | Politika+
Sport

POMOĆ: SP u Brazilu: Tehnologija na golnoj crti - 14 kamera i jedan signal

Sustav kojeg je osmislila njemačka tvrtka GoalControl GmbH funkcionira sa 14 kamera velike brzine - po sedam na svakom golu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dvanaest stadiona, na kojima će se igrati utakmice svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, bit će opremljeno video tehnologijom Goal-Control 4-D koja će omogućiti da se u realnom vremenu zna je li lopta prešla ili nije golnu liniju.

Sustav kojeg je osmislila njemačka tvrtka GoalControl GmbH funkcionira sa 14 kamera velike brzine - po sedam na svakom golu. Jedna je smještena iza gola. Šest drugih se nalaze po dvije nasuprot druge dvije u razini središnje linije, zatim na polovici između gola i središnje linije i odmah iza golne linije.

Prema FIFA-i, "pozicija lopte se stalno i automatski snima u tri dimenzije čim se približi golnoj crti".

"Ako lopta u potpunosti prijeđe golnu crtu, centralna jedinica obrade podataka šalje najmanje u jednoj sekundi vizualni signal na sučev sat-receptor. Sudac međutim ima zadnju riječ u priznavanju gola", ističe FIFA. Taj vizualni signal je popraćen i vibracijom.

Za FIFA-u i autore sustava, taj kratki rok u kojem se šalje signal trebao bi omogućiti izbjegavanje da se utakmica prekida ili remeti. Sustav, potpuno automatski, smišljen je da funkcionira bez posebnog tehničara i suci će biti jedini koji će primati signal.

Sustav je testiran u više situacija i posebno u stvarnim uvjetima na Svjetskom klupskom prvenstvu 2012. i 2013. kao i za trajanja Kupa konfederacija 2013. u Brazilu. Od tog zadnjeg natjecanja koje je održano prošlo ljeto sustav je postavljen i testiran na 12 stadiona na kojima će se igrati utakmice svjetskog prvenstva 2014.

UEFA pak privilegira pet sudaca na terenu u svim europskim klupskim i reprezentativnim natjecanjima.

Tehnologija koju je razvila tvrtka GoalControl izabrana je u travnju prošle godine ispred tri ostala konkurenta: Cairos GLT Systema, GoalRefa i Hawk-Eyea. Tehnologiju koju razvija tvrtka Hawk-Eye izabrala je engleska Premier League i stavila u funkciju ove sezone.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tehnologija, sp u brazilu, gol