Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Crobex iznad 1.700 bodova, ali srednjoročni i dugoročni trendovi i dalje su negativni

Crobex bi se mogao neko vrijeme kretati u uskom rasponu između 1.670 i 1.710 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Nakon što je jučer uspio preskočiti 1.700 bodova, Crobex indeks Zagrebačke burze i danas bi se mogao zadržati iznad te razine, dok bi u fokusu investitora mogla biti dionica Ericssona Nikole Tesle jer se kupnjom te dionice još samo danas stječe pravo sudjelovanja u isplati dividende. Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

„Indeks Crobex indeks jučer je uspio premašiti 1.700 bodova, po prvi puta od 16. svibnja. Podrška mu je i dalje između 1.690 i 1.700 bodova, a kratkoročni trend je pozitivan. No, srednjoročni i dugoročni trendovi i dalje su negativni", kaže Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Banci splitsko-dalmatinskoj.


Kako procjenjuje, Crobex bi se mogao neko vrijeme kretati u uskom rasponu između 1.670 i 1.710 bodova, dok ne skupi snage da krene dalje.

Od domaćih makroekonomskih pokazatelja, danas će Državni zavod za statistiku objaviti izvješće o industrijskoj proizvodnji u travnju, a većina makroekonomista očekuju njezin daljnji rast, četvrti mjesec zaredom.

Naime, pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u travnju industrijska proizvodnja porasla za 1,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom jedan očekuje pad od 1 posto, a ostali rast u rasponu od 1 do 2,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to četvrti mjesec zaredom kako proizvodnja raste, što nije zabilježeno još od početka recesije 2009. godine, od kada se vode kalendarski prilagođeni podaci o proizvodnji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Siniša Gašparević, CROBEX, ZAGREBAČKA BURZA