Hrvatska

KRITIKE: Furio Radin: Neka Jovanović rekonstruira dio svog kabineta ili sebe

'Ministar Jovanović nastavlja svoj put smanjivanja prava pripadnika nacionalnih manjina, prava na školstvo.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
Podsjeća kako je Jovanović unatoč svemu, odlukom od 14. svibnja, odredio da škole s nastavom na jeziku i pismu nacionalnih manjina moraju imati barem sedam polaznika kako bi mogle biti uspostavljene.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin zatražio je danas da ministar znanost obrazovanja i sporta Željko Jovanović, zbog svoje odluke o određivanju minimalnog broja učenika za formiranje razreda u školama nacionalnih manjina, rekonstruira dio svog kabineta koji se bavi nacionalnim manjinama, ili da 'rekonstruira samog sebe'.

"Nakon problema s državnom maturom i s upisom u srednjim školama na jezicima i pismu nacionalnih manjina, ministar Jovanović nastavlja svoj put smanjivanja prava pripadnika nacionalnih manjina, prava na školstvo", ustvrdio je Radin nakon stanke koju su na početku jutrošnje sjednice Hrvatskog sabora zbog takve odluke zatražili saborski klubovi - Nacionalnih manjina, SDSS-a te nezavisnog Ivana Grubišića.

Podsjetio je da je Zakon o obrazovanju na jezicima i pismu nacionalnih manjina donesen nakon, kako je rekao, velikih skandala i rasprava o kriterijima o tome koji kriterij uzeti, a jedan od kriterija prema tadašnjoj resornoj minstrici Ljilji Vokić, bio je onaj o minimalnom broju učenika.

"Morali smo čekati demokratske promjene da taj zakon koji traži dvotrećinsku podršku u parlamentu, bude usvojen i u njemu nema ni traga o minimalnom broj učenika", kaže Radin i pita zašto ministar ima tako 'autističan odnos' prema nacionalnim manjinama.

U nekim malim mjestima, upozorava, nemoguće je održati škole ako se traži minimalni broj upisanih.

"Ustavni sud je 1997. godine donio odluku da se zapravo ne može uspostaviti minimalni broj pripadnika učenika nacionalnih manjina da bi se uspostavio razred", kaže Radin.

Podsjeća kako je Jovanović unatoč svemu, odlukom od 14. svibnja, odredio da škole s nastavom na jeziku i pismu nacionalnih manjina moraju imati barem sedam polaznika kako bi mogle biti uspostavljene.

SDSS-ov Dragan Crnogorac ocjenjuje da se takva odluka kosi s pravima nacionalnih manjina i odlukom Ustavnog suda.

"Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina školovanje na maternjem jeziku je utvrđeno kao pravo, a ne kao mogućnost", kaže Crnogorac.

Da je takva odluka napisana u mandatu konzervativne vlade Crnogorac kaže da bi možda i imao razumijevanja, no ne shvaća kako je mogla biti donesena za mandata socijalne i liberalne vlada.

"Ako je Vlada napravila grešku ne možete prozivati narod", poručio je Crnogorcu HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker, prozivajući ujedno predsjedavajuću Dragicu Zgrebec (SDP) što nije reagirala na Crnogorčevu izjavu.

Šuker, naime, tvrdi da je Crnogorac u jednom trenutku izjavio - "Vi Hrvati to (odluku) niste vidjeli".

"Mislim da to nema veze s 'vi Hrvati'. Ako je Vlada napravila grešku ne možete prozivati narod", rekao je Šuker.

Nemojte opet nametati nekakvu kolektivnu krivnju hrvatskom narodu - to je odluka jednog ministra, poručio je Crnogorcu.

Zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas rekao je kako pravo na obrazovanje na materinjem jeziku jedno od osnovnih prava, te da isto pravo imaju i pripadnici hrvatske manjine u Mađarskoj.

"Početci školovanja pripadnika mađarske zajednice na području Hrvatske vezano je još za turska osvajanja. Mislim da ono što su još Turci dopustili ne bi trebalo sada predstavljati problem", zaključuje Juhas.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NACIONALNE MANJINE, ŽELJKO JOVANOVIĆ, FURIO RADIN