Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači oprezni unatoč rekordu na Wall Streetu, euro stabilan

Rano jutros većina azijskih burzovnih indeksa bila je u plusu.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, unatoč jučerašnjem rekordnom dosegu S&P 500 indeksa na Wall Streetu, dok se tečaj eura stabilizirao nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom.

„Podaci pokazuju da možemo očekivati rast prihoda kompanija, što bi trebalo potaknuti kapitalne investicije. Stoga smo optimistični u procjenama za drugu polovicu godine“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji oslabile između 0,1 i 0,4 posto.

Samo su u Hong Kongu blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,1 posto.

Rano jutros većina azijskih burzovnih indeksa bila je u plusu, zahvaljujući jučerašnjem novom rekordnom dosegu S&P 500 indeksa na Wall Streetu, unatoč slabijim nego što se očekivalo podacima iz američkog gospodarstva.

Prema drugoj procjeni, američki bruto domaći proizvod pao je u prvom tromjesečju za 1 posto na godišnjoj razini, što je njegov prvi pad nakon tri godine. To je i znatno slabiji podatak u odnosu na prvu procjenu o rastu gospodarstva za 0,1 posto.

No, to su ulagači zanemarili jer su na gospodarstvo u prvom kvartalu negativno utjecale loše vremenske prilike, pa se u tekućem tromjesečju očekuje ubrzanje rasta.

Tokijskoj je burzi podršku jutros pružio i podatak da je temeljna inflacija u travnju skočila na 3,2 posto, što je njezin najbrži rast od 1991. godine, jer je povećanje PDV-a dovelo do rasta potrošačkih cijena.

„Ti podaci pokazuju da možemo očekivati rast prihoda kompanija, što bi trebalo potaknuti kapitalne investicije. Stoga smo optimistični u procjenama za drugu polovicu godine“, kaže Shigemitsu Tsuruta, strateg u tvrtki SMBC Friend Securities.

Međutim, kasnije su ulagače pokolebali podaci da je potrošnja kućanstava u travnju zabilježila najveći pad u posljednje tri godine, te da je industrijska proizvodnja porasla sporije nego što se očekivalo.

Zbog toga su cijene dionica na Tokijskoj burzi pale, a kako nema drugih značajnijih vijesti, i na drugim su azijskim tržištima početni dobici splasnuli.

A na valutnim se tržištima tečaj eura prema dolaru stabilizirao, nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom zbog uvjerenja ulagača da će Europska središnja banka u lipnju dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva i suzbila prijetnje od deflacije.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,36 dolara, kao i jučer u ovo doba i nedaleko 1,3587 dolara, najniže razine u tri i pol mjeseca.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura stabilno se, pak, kreće u rasponu od 138,00 do 138,50 jena.

Dolar je, pak, blago oslabio prema 'japancu', pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 101,70 na 101,60 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, EURO, FOREX, NIKKEI, MSCI, AZIJSKE BURZE, DOLAR, EN