Burze

TJEDNI PREGLED: Svjetske burze porasle, na Wall Streetu nove najviše razine u povijesti

Ni 'medvjedi', ni 'bikovi' ne mogu biti previše agresivni.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule najviše razine u povijesti, jer ulagači očekuju da će središnje banke i dalje voditi izuzetno labavu monetarnu politiku.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,7 posto, na 16.717 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 1.923 boda, a Nasdaq indeks 1,4 posto, na 4.242 boda.

Novi rekordni dosezi S&P 500 i Dow Jones indeksa ponajviše se zahvaljuju uvjerenju ulagača da američka središnja banka neće žuriti s povećanjem ključnih kamatnih stopa.

„To su vrlo miješani signali, koji ne mogu jasnije usmjeriti tržište, stoga ni 'medvjedi', ni 'bikovi' ne mogu biti previše agresivni. Ulagači će biti oprezni sve dok makroekonomski podaci ne potvrde da se rast gospodarstva doista ubrzava“

Fed će, poručuju njegovi dužnosnici, voditi labavu monetarnu politiku sve dok gospodarstvo ne bude čvrsto na putu oporavka, a da su mu poticaji potrebni, pokazuje niz makroekonomskih podataka.

U prvom je tromjesečju američki bruto domaći proizvod pao za 1 posto, što je njegov prvi pad nakon tri godine. No, taj su podatak ulagači zanemarili jer su na gospodarstvo u prvom kvartalu negativno utjecale loše vremenske prilike, pa se nadaju ubrzanju rasta u drugom kvartalu.

„Taj je podatak slabiji nego što se očekivalo, ali ponajviše zbog slabog rasta zaliha, što bi ubuduće trebalo rezultirati povećanjem novih narudžbi“, objašnjava Jeffrey Saut, strateg u tvrtki Raymond James Financial.

Neki podaci doista ukazuju na ubrzanje rasta gospodarstva na početku drugog tromjesečja, pa su, primjerice, analitičari Citija i Goldman Sachsa povećali svoje procjene rasta BDP-a u tekućem kvartalu na otprilike 4 posto. No, ima i podatak koji nisu baš uvjerljivi.

„To su vrlo miješani signali, koji ne mogu jasnije usmjeriti tržište, stoga ni 'medvjedi', ni 'bikovi' ne mogu biti previše agresivni. Ulagači će biti oprezni sve dok makroekonomski podaci ne potvrde da se rast gospodarstva doista ubrzava“, kaže Peter Kenny, direktor u tvrtki Clearpool Group.

A tržište bi idućega tjedna mogli usmjeriti podaci o zaposlenosti u SAD-u, kao i Europska središnja banka ako, kao što se očekuje, dodatno olabavi monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva eurozone i suzbila rizik od deflacije.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 posto, na 6.844 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,8 posto, na 9.943 boda, a pariški CAC 0,6 posto, na 4.519 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 1,2 posto, na 14.632 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fed, wall street