A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/karl-erjavec-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slovenska oporba zahtijeva objašnjenje: Što je ministar Erjavec radio u Moskvi? | Politika+
Regija

SLOVENSKA RUSKA VEZA: Slovenska oporba zahtijeva objašnjenje: Što je ministar Erjavec radio u Moskvi?

Zamjeraju mu trenutak odlaska u Rusiju, s obzirom na krizu u Ukrajini i stajališta koja o toj krizi imaju Europska unija i NATO.

Piše: P/H

Najveća slovenska oporbena stranka zahtijeva da parlamentarni odbor za vanjsku politiku hitno raspravlja o putu ministra vanjskih poslova Karla Erjavca u Moskvu, za koji smatraju da nije bio usklađen s politikom EU-a i NATO saveza, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

Erjavec je prošlog petka u Moskvi razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji je prihvatio Erjavčev poziv da uskoro posjeti Ljubljanu. U tim razgovorima je bilo riječi o gospodarskoj suradnji dviju država koja je lani iznosila 1,7 milijardi eura, a koja bi se i povećala ako se realizira projekt plinovoda Južni tok koji bi prolazio i kroz Sloveniju.


Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša izrazila je velike rezerve u vezi tempiranja Erjavčeva puta u Rusiju, s obzirom na postojeću krizu u Ukrajini i stajališta koja o toj krizi imaju Europska unija i NATO savez, te zahtijevala da se o tome hitno izjasni parlamentarni odbor za vanjsku politiku.

Kako tvrde oporbeni zastupnici, oni su svjesni važnosti odnosa s Rusijom, ali se je Erjavec kao ministar vlade u ostavci trebao o putu u Moskvu konzultirati s parlamentom, ali i saveznicima u Europskoj uniji i NATO savezu, s kojima Slovenija kao partner i član mora voditi koordiniranu zajedničku politiku. Zbog toga, kako navode, od Erjavca i vlade očekuju dodatna pojašnjenja.

Ista je stranka na početku ukrajinske krize predlagala Erjavčevu ostavku zbog njegove "nepromišljene" izjave da se Slovenija, koja s Rusijom ima "odlične odnose", može EU-u ponuditi kao posrednik s Rusijom u toj krizi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UKRAJINSKA KRIZA, NATO, UKRAJINA, karl erjavec, JANEZ JANŠA, SLOVENIJA