Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: U fokus dolazi Petrokemija, nakon dogovora o nabavci plina?

Očekuje se mirno trgovanje, stagnacija Crobexa

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobexa jer nema poticajnih domaćih vijesti, a ulagače u posljednje vrijeme ne inspiriraju ni rekordni dosezi burzovnih indeksa na svjetskim tržištima. Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

„Očekujem danas mirno trgovanje, nizak promet i stagnaciju Crobexa jer nema značajnijih vijesti koje bi mogle osjetnije pokrenuti tržište. U fokusu ulagača i dalje bi mogla biti dionica Petrokemije, nakon što je postigla dogovor o povoljnijim uvjetima nabavke plina za proizvodnju“

Crobex indeks jučer je oslabio 0,65 posto, na 1.690 bodova, a Crobex10 za 0,62 posto, na 970 bodova. Redovni promet iznosio je 9,3 milijuna kuna, što je otprilike 14 milijuna manje nego u petak.

Najveći promet ostvaren je dionicom Ericssona Nikole Tesle, 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala za 0,4 posto, na 1.315 kuna, nakon oštre korekcije u petak, izazvane nastupom ex-dividend datea.

Po likvidnosti slijedi dionica Leda, s prometom od 1,2 milijuna kuna i rastom cijene za 0,12 posto, na 8.370 kuna.

Milijunski promet ostvaren je još dionicom HT-a, čija je cijena pala za 0,9 posto, na 154,1 kunu.

„Očekujem danas mirno trgovanje, nizak promet i stagnaciju Crobexa jer nema značajnijih vijesti koje bi mogle osjetnije pokrenuti tržište. U fokusu ulagača i dalje bi mogla biti dionica Petrokemije, nakon što je postigla dogovor o povoljnijim uvjetima nabavke plina za proizvodnju“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Cijena dionice Petrokemije porasla je jučer 6,8 posto, na 47 kuna, nakon što je ta kutinska kompanija objavila da je s tvrtkama Prirodni plin, članicom INA Grupe, i Prvim plinarskim društvom iz Vukovara uspjela dogovoriti povoljnije uvjete za nabavku prirodnog plina u 2014. te dio količina za 2015. godinu.

U fokusu ulagača bit će danas i novi makroekonomski podaci. Državni zavod za statistiku objavit će prvu procjenu prometa u trgovini na malo u Hrvatskoj u travnju, a kako su u tom mjesecu bili uskrsni blagdani, makroekonomisti očekuju rast potrošnje.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u travnju za 0,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 0,5 do 1,5 posto.

A na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine jer su ulagače ohrabrile naznake ubrzanja rasta američkog gospodarstva.

Institut za menadžere nabave izvijestio je da je njegov indeks industrijske aktivnosti u SAD-u u svibnju porastao s 54,9 na 55,4 boda. Uz to, investicije u građevinarstvu porasle su treći mjesec zaredom, što pokazuje da se gospodarstvo oporavlja, nakon pada u prvom tromjesečju zbog oštre zime.

Dow Jones porastao je 0,16 posto, na 16.743 boda, a S&P 500 0,07 posto, na 1.924 boda.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući naznakama jačanja američkog i kineskog gospodarstva.

„U fokus ulagača na inozemnim burzama bit će u drugom dijelu tjedna sjednica čelnika Europske središnje banke jer se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike, a s nestrpljenjem se čekaju i podaci o zaposlenosti u SAD-u, koji obično znatno utječu na smjer tržišta. No, dobro raspoloženje na inozemnim burzama u posljednje se vrijeme ne odražava na domaće tržište“, zaključuje Nada Harambašić Nereau.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

petrokemija, crobex, Nada Harambašić Nereau, zagrebačka burza