Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze ojačale nakon novih rekorda na Wall Streetu, euro pod pritiskom

Podaci ukazuju na ubrzanje rasta industrijskih aktivnosti u dva najveća svjetska gospodarstva, američkom i kineskom.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući naznakama jačanja američkog i kineskog gospodarstva, dok se tečaj eura prema dolaru kreće nedaleko najnižih razina u tri i pol mjeseca jer se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,5 posto.


Burzovni indeksi u Singapuru i Australiji pali su, pak, između 0,2 i 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,2 posto.

„Nakon svih ovih podataka, može se zaključiti da najveća svjetska gospodarstva rastu umjerenim tempom“

Pozitivno su na azijska tržišta utjecali jučerašnji novi rekordni dosezi S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu, nakon podataka koji ukazuju na ubrzanje rasta industrijskih aktivnosti u dva najveća svjetska gospodarstva, američkom i kineskom.

Institut za menadžere nabave izvijestio je jučer da je njegov indeks industrijske aktivnosti u SAD-u u svibnju porastao s 54,9 na 55,4 boda. Uz to, investicije u građevinarstvu porasle su treći mjesec zaredom, što pokazuje da se gospodarstvo oporavlja, nakon pada u prvom tromjesečju zbog oštre zime.

Kineska industrijska aktivnost porasla je, pak, u svibnju po najvišoj stopi u posljednjih pet mjeseci, što pokazuje da se kinesko gospodarstvo stabilizira, nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta.

„Nakon svih ovih podataka, može se zaključiti da najveća svjetska gospodarstva rastu umjerenim tempom“, kaže Ayako Sera, ekonomist u Sumitomo Mitusi Trust Bank.

Tržišta podržava i uvjerenje ulagača da američka središnja banka neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike, dok bi je Europska središnja banka već ovoga tjedna mogla dodatno olabaviti.

Očekuje se, naime, da će na sjednici u četvrtak čelnici ECB-a smanjiti ključne kamatne stope kako bi potaknula rast gospodarstva i suzbila prijetnje od deflacije.

Zbog toga je na valutnim tržištima euro pod pritiskom. Jutros je njegov tečaj skliznuo s jučerašnjih 1,3630 na 1,3605 dolara, nedaleko 1,3586 dolara, najniže razine u tri i pol mjeseca na koju je pao prošloga tjedna.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura dosegnula je 139,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 139,05 jena.

I dolar je ojačao prema 'japancu', pa mu je cijena porasla s jučerašnjih 102,05 na 102,35 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

msci, azijske burze, nikkei