Svijet

SVJETSKA TRŽIŠTA: Indeks straha na američkim burzama ukazuje na samozadovoljstvo ulagača

''Svaki puta kada tržište krene prema dolje, pojavi se potražnja koja podržava cijene.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago skliznule s rekordnih razina jer nije bilo novih vijesti koje bi ulagače potaknule na daljnju kupnju.

Dow Jones oslabio je 21 bod, ili 0,13 posto, na 16.722 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,04 posto, na 1.924 boda, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 4.234 boda.


Nekoliko dana zaredom Dow Jones i S&P 500 indeks dosezali su nove najviše razine u povijesti, no mršav promet pokazivao je da iza tog rasta ne stoji čvrsto uvjerenje ulagača.

„Čini se da nema nikakvog pritiska na korekciju cijena dionica na niže. Svaki puta kada tržište krene prema dolje, pojavi se potražnja koja podržava cijene“

Jučer su, pak, indeksi blago pali jer nije bilo novih vijesti koje bi ulagače navele na kupnju.

Obujam je ponovno bio mršav. Na američkim je burzama vlasnika zamijenila 5,1 milijarda dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,75 milijardi.

VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija porastao je drugi dan zaredom, za 2,5 posto, no i dalje je ispod 12 bodova, daleko ispod povijesnog prosjeka od 20 bodova.

I dok niska razina tog indeksa pokazuje da nema straha od korekcije cijena dionica, neki se analitičari plaše da to ukazuje na samozadovoljstvo ulagača.

„Čini se da nema nikakvog pritiska na korekciju cijena dionica na niže. Svaki puta kada tržište krene prema dolje, pojavi se potražnja koja podržava cijene“, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Rockwell Global Capital.

Premda je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo, po prvi puta nakon tri godine, zabilježilo pad i premda kvartalni poslovni rezultati nisu impresivni, cijene dionica kreću se na rekordnim razinama jer tržište podržava uvjerenje ulagača da američka središnja banka Fed neće tako skoro povećati ključne kamate, a da će Europska središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 posto, na 6.836 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,31 posto, na 9.919 bodova, a pariški CAC 0,27 posto, na 4.503 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

indeks straha, nasdaq, s&p 500, wall street