Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Novi rekordi indeksa nakon smanjenja kamata ECB-a

Rekordni dosezi cijena dionica zahvaljuju se jučerašnjoj odluci Europske središnje banke o smanjenju ključne kamatne stope s 0,25 na 0,15 posto.

Piše: PolitikaPlus

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, nakon što je Europska središnja banka smanjila ključne kamatne stope na rekordno nisku razinu i najavila dodatne mjere, ako to bude potrebno.

 

Dow Jones ojačao je 98 bodova, ili 0,59 posto, na 16.836 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 1.940 bodova, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 4.296 bodova.

 

Rekordni dosezi cijena dionica zahvaljuju se jučerašnjoj odluci Europske središnje banke o smanjenju ključne kamatne stope s 0,25 na 0,15 posto, novu najnižu razinu u povijesti, kako bi potaknula rast gospodarstva i suzbila deflacijske prijetnje.

 

Uz to, ECB je uvela negativnu kamatu od 0,10 posto na depozite koje banke drže na računima u središnjoj banci, što bi ih trebalo navesti da sredstva više usmjere u kreditiranje gospodarstva.

 

Očekivalo se da će ECB ojačati i programe tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno tiskanja svježeg novca radi kupnje obveznica, no to zasad nije učinila. Ipak, predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je da će središnja banka dodatno reagirati, ako to bude potrebno.

 

Nove mjere ECB-a trebale bi ubrzati rast gospodarstva eurozone, koje je u prvom tromjesečju ojačalo samo 0,2 posto, pa su jučer porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa. Najviše su, oko 1 posto, skočile cijene u industrijskom i financijskom sektoru.

 

U fokusu ulagača bilo je jučer i izvješće o broju novih prijava za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna. Taj je broj porastao nešto više nego što se očekivalo, no dugoročniji trend, ipak, ukazuje na jačanje tržišta rada. Zbog toga se s nestrpljenjem očekuje službeno izvješće o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utječe na smjer tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u svibnju broj zaposlenih povećan za 218.000, nakon što je u travnju porastao za snažnih 288.000, najviše od siječnja 2012. godine.

 

„Podaci koji su ovoga tjedna došli s tržišta rada ne daju jasnu sliku kakvi će biti podaci u petak. Stoga ne bih bio iznenađen ako bi nakon tog izvješća cijene dionica pale. No, bio bi to samo kratkoročan pad“, kaže Randy Frederick, direktor u tvrtki Schwab Center. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,21 posto, na 9.947 bodova, a pariški CAC 1,06 posto, na 4.548 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,08 posto, na 6.813 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dax