Burze

TRŽIŠTA: Svjetske burze porasle nakon smanjenja ključnih kamata ECB-a

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1,2 posto, na 16.924 boda, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, na 1.949 bodova, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 4.321 bod.

Piše: PolitikaPlus

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se zahvaljuje dodatnom labavljenju monetarne politike u eurozoni i podacima koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1,2 posto, na 16.924 boda, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, na 1.949 bodova, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 4.321 bod.

Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su prošloga tjedna nove najviše razine u povijesti jer je ulagače ohrabrilo labavljenje monetarne politike u eurozoni.

Europska središnja banka smanjila je u četvrtak ključne kamatne stope s 0,25 na 0,15 posto, novu najnižu razinu u povijesti.

Kako bi potaknula rast gospodarstva i suzbila deflacijske prijetnje, ECB je uvela i negativnu kamatu od 0,10 posto na depozite koje banke drže na računima u središnjoj banci, što bi ih trebalo navesti da sredstva više usmjere u kreditiranje gospodarstva.

„Odluke središnje banke bile su očekivane, dok je uvođenje negativne kamate na depozite banaka hrabar potez. Uz to, najava mogućeg uvođenja kvantitativnog popuštanja monetarne politike ako bude potrebno, dobrodošla je vijest“, kaže Mark Ward, direktor u tvrtki Sanlam Securities.

Očekivalo se da će ECB ojačati i programe tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno tiskanja svježeg novca radi kupnje obveznica, no to zasad nije učinila. Ipak, predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je da će središnja banka dodatno reagirati, ako to bude potrebno.

Nove mjere ECB-a trebale bi ubrzati rast gospodarstva eurozone, koje je u prvom tromjesečju ojačalo samo 0,2 posto na kvartalnoj razini.

Rast cijena dionica zahvaljuje se i podacima koji pokazuju da se američko tržište rada solidno oporavlja. U svibnju je broj zaposlenih povećan za 217.000, što je u skladu s očekivanjima, pri čemu je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 6,3 posto.

Ulagače je ponajviše ohrabrio podatak da je to već četvrti mjesec zaredom kako je broj zaposlenih povećan za više od 200.000, što nije zabilježeno još od početka 2000. godine.

„Premda brojke nisu spektakularne, najvažnije je da se najveće svjetsko gospodarstvo kreće u dobrom smjeru i polagano hvata zamah“, kaže Marcus Bullus, direktor u tvrtki MB Capital.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 posto, na 6.858 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,4 posto, na 9.987 bodova, a pariški CAC 1,4 posto, na 4.581 bod.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 3 posto, na 15.077 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

WALL STREET, SVJETSKE BURZE