Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Preuzimanja potaknula indekse na nove rekordne razine

S&P 500 indeks dosegnuo je jučer novu rekordnu razinu četvrti dan zaredom

Piše: Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica dosegnule nove najviše razine u povijesti, četvrti dan zaredom, što se zahvaljuje najavama preuzimanja kompanija, no porastao je i VIX 'indeks straha'.

„Čini se da svakog ponedjeljka stižu nove vijesti o preuzimanjima. To pokazuje koliko su bujne bilance kompanija i to zasigurno potiče tržište“

Dow Jones ojačao je 18 bodova, ili 0,11 posto, na 16.943 boda, dok je S&P 500 porastao 0,09 posto, na 1.951 bod, a Nasdaq indeks 0,34 posto, na 4.336 bodova.

S&P 500 indeks dosegnuo je jučer novu rekordnu razinu četvrti dan zaredom, a Dow Jones treći. To se ponajviše zahvaljuje novim najavama preuzimanja kompanija.

Farmaceutski div Merck & Co objavio je da za 3,85 milijardi dolara preuzima kompaniju Idenix Pharmaceuticals. Analog Devices kupit će, pak, tvrtku Hittite Microwave za 2 milijarde dolara.

Cijena dionice Idenixa skočila je više od 200 posto, a Hittitea 28 posto.

„Čini se da svakog ponedjeljka stižu nove vijesti o preuzimanjima. To pokazuje koliko su bujne bilance kompanija i to zasigurno potiče tržište“, kaže Bruce Zaro, strateg u fondu Delta Global Asset Management.

U fokusu ulagača jučer je bila i dionica Applea, nakon stock-splita, čime je jedna dionica podijeljena na sedam. Taj se tehnološki div na takav potez odlučio kako bi njegove dionice bile privlačnije malim ulagačima. Cijena dionice Applea skočila je 1,6 posto, na 93,7 dolara, uz vrlo velik obujam trgovanja.

Unatoč nizu najava za preuzimanja, ulagači su na oprezu jer nisu sigurni da su rekordno visoke razine cijena dionica održive, s obzirom na ne baš sjajne gospodarske pokazatelje.

Nakon što je u petak pao na najnižu razinu od 2007. godine, jučer je VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija porastao gotovo 4 posto, na 11,15 bodova. To pokazuje da ulagači nešto više osiguravaju svoje portfelje od mogućeg pada cijena dionica.

Međutim, kako se taj indeks kreće oko polovine svoje prosječne povijesne vrijednosti, analitičari upozoravaju da ulagači možda nisu uračunali sve rizike koji bi mogli narušiti trend rasta cijena dionica.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 5,4 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,75 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,24 posto, na 6.875 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,21 posto, na rekordnih 10.008 bodova, a pariški CAC 0,17 posto, na 4.589 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MERCK, NASDAQ, S&P 500, WALL STREET, DOW JONES