Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Val poticajnih vijesti diže i azijske burze, euro ispod 1,36 dolara

Pozitivno su na azijska tržišta utjecali jučerašnji novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon vala vijesti o preuzimanjima kompanija.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, dosegnuvši najviše razine u gotovo tri godine, jer su ulagače ohrabrili novi rekordi na Wall Streetu, dok je tečaj eura zaronio ispod granice od 1,36 dolara.

„Brojke nisu iznenadile. Proizvođačke su se cijene stabilizirale, dok potrošačke rastu zbog rasta cijena hrane. Temeljna stopa inflacije je nepromijenjena, što ukazuje na nejake inflacijske pritiske. Ovi podaci neće utjecati na monetarnu i tečajnu politiku Kine“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, a pale su, 0,4 posto, i cijene dionica u Singapuru.

Burzovni indeksi u Australiji, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji porasli su, pak, između 0,3 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,2 posto, dosegnuvši 493 boda, najvišu razinu od srpnja 2011. godine.

Pozitivno su na azijska tržišta utjecali jučerašnji novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon vala vijesti o preuzimanjima kompanija.

Tržišta podržavaju i podaci o jačanju industrijske proizvodnje u najvećim svjetskim gospodarstvima, što ukazuje na poboljšanje uvjeta poslovanja.

Uz to, središnje banke i dalje će voditi izuzetno labavu monetarnu politiku, što pokazuje i prošlotjedno smanjenje ključnih kamata u eurozoni na nove rekordno niske razine, a posebice uvođenje negativne kamate na depozite banaka na računima Europske središnje banke.

Pozitivno su jutros na tržišta utjecali i podaci koji pokazuju da inflacija više ne predstavlja prijetnju kineskom gospodarstvu.

Potrošačke su cijene u svibnju porasle 2,5 posto na godišnjoj razini, dok su proizvođačke cijene pale za 1,4 posto, što ukazuje na slabljenje inflacijskih pritisaka.

„Brojke nisu iznenadile. Proizvođačke su se cijene stabilizirale, dok potrošačke rastu zbog rasta cijena hrane. Temeljna stopa inflacije je nepromijenjena, što ukazuje na nejake inflacijske pritiske. Ovi podaci neće utjecati na monetarnu i tečajnu politiku Kine“, kaže Andy Ji, strateg u Commonwealth Bank of Australia.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao zahvaljujući rastu prinosa na američke obveznice i komentaru
Jamesa Bullarda, dužnosnika Feda, koji je jučer kazao da bi u slučaju nastavka jačanja američkog gospodarstva povećanje kamata središnje banke moglo uslijediti prije nego što se procjenjuje.

Zahvaljujući tome, jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 80,6 bodova, najviše razine u dva tjedna.

Pritom je tečaj eura pao na 1,3590 dolara, dok se jučer u ovo doba kretao oko 1,3645 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 139,80 na 139,05 jena.

I dolar je oslabio prema 'japancu', pa mu se tečaj jutros kreće oko 102,30 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,45 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, FED, JAMES BALLARD, NIKKEI, MSCI, AZIJSKE BURZE, DOLAR, JEN