Svijet

IZBJEGLIČKA KRIZA: Sirijske izbjeglice Libanon stoje 4,5 milijardi dolara godišnje

''Predmet sirijskih izbjeglica predstavlja breme za Libanon, njegovo gospodarstvo i socijalnu stabilnost.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Sirijske izbjeglice, koji danas predstavljaju četvrtinu stanovnika Libanona, tu zemlju stoje 4,5 milijardi dolara godišnje, rekao je u utorak guverner Središnje banke Rijad Salame.

"Trošak koji predstavljaju te izbjeglice je odgovornost koju Libanon ne bi trebao sam nositi"

"Predmet sirijskih izbjeglica predstavlja breme za Libanon, njegovo gospodarstvo i socijalnu stabilnost", rekao je Salame prigodom 50. obljetnice osnivanja Banke Libanona.

Na temelju istraživanja Svjetske banke on je rekao da "izravan trošak za Libanon iznosi oko milijardu dolara godišnje, a neizravni 3,5 milijardi".

"Iako postoji porast unutrašnje trgovine dolaskom sirijskih izbjeglica, to ne nadoknađuje trošak koji godinama podnosi Libanon" koji je primio više od milijun izbjeglica, precizirao je Salame.

"Međunarodna zajednica želi da Libanon ostavi otvorena vrata za izbjeglice, ali to pitanje treba urediti tako da se olakša breme koje nosi ta zemlja", rekao je.

"Trošak koji predstavljaju te izbjeglice je odgovornost koju Libanon ne bi trebao sam nositi", rekao je guverner kojeg je Euromoney više puta proglasio najboljim guvernerom neke Središnje banke na svijetu i na Bliskom Istoku.

U svibnju je Međunarodni monetarni fond (MMF) naveo da se zbog sirijskog sukoba nezaposlenost gotovo udvostručila u Libanonu i sada zahvaća oko 20 posto aktivnog stanovništva, a rast od 2 posto niži je od razine rasta prije početka krize.

U lipnju je predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim pozvao međunarodnu zajednicu da podrži Libanon i Jordan i dodao je da je taj sukob od početka krize u ožujku 2011. i ljeta 2013. stajao Libanon više od 7,5 milijardi dolara.

U prosincu je UN pozvao na sakupljanje 6,5 milijardi dolara za žrtve rata u Siriji, ali na konferenciji u Kuvajtu u siječnju je obećano samo 2,3 milijardi dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Jim Yong Kim, izbjeglice, libanon, sirija