A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/crkva-401.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Aktivisti nevladinih udruga pred zagrebačkom katedralom odali počast žrtvama Ahmića | Politika+
Crna kronika

RATNI ZLOČINI: Aktivisti nevladinih udruga pred zagrebačkom katedralom odali počast žrtvama Ahmića

Organizatori skupa smatraju nedopustivim to što je Kordić dočekan ovacijama kao ''vitez'' i ''moralna vertikala''.

Piše: PolitikaPlus

U znak prosvjeda zbog ovacija kojima je nedavno u zagrebačkoj Zračnoj luci dočekan osuđeni ratni zločinac Dario Kordić, aktivisti Kuće ljudskih prava, Antifašističke lige i Platforme 112 organizirali su večeras pred Zagrebačkom katedralom stajanje u znak sjećanja na 116 žrtava ratnog zločina u Ahmićima 1993. godine, za koji je Kordić u Haagu osuđen na 25 godina zatvora.

Organizatori skupa smatraju nedopustivim to što je Kordić dočekan ovacijama kao "vitez" i "moralna vertikala", uz prisutnost katoličkog svećenstva, uključujući i sisačkog biskupa Vladu Košića koji je poveo molitvu u zahvalu za Kordićev povratak.


Oko 130 aktivista nevladinih udruga i građana isticali želju da se ta nepravda ispravi, te su odali počast žrtvama Ahmića držeći u rukama natpise s imenima 116 žrtava masakra, među kojima je bila i 31 žena te 11-ero djece. Međunarodni kazneni sud taj je masakr okvalificirao kao zločin protiv čovječnosti za čije je planiranje i poticanje osuđen upravo Dario Kordić.

Eugen Jakovčić iz Kuće ljudskih prava rekao je da je večerašnje okupljanje potaknuto brojnim pozivima građana nezadovoljnih onim što se dogodilo prilikom Kordićeva povratka.

"Civilizacijski, ljudski i kršćanski je neprihvatljivo da se takvu osobu slavi i proglašava vitezom. Mislimo da su poslane potpuno krive poruke, koje ne pridonose suživotu i miru na ovim prostorima i direktno vrijeđaju obitelji ubijenih, koje se osjećaju loše već zbog same činjenice da je Kordić napustio zatvor u Austriji", kazao je.

Aktivisti smatraju neprihvatljivim i odnos crkve prema osuđenom ratnom zločincu.

"Za razliku od pape Franje, koji je pozvao predsjednike Palestine i Izraela da mole za mir, naša je Katolička crkva potpuno zaboravila kršćansku dužnost da misli na sve ljude ovoga svijeta i da bude humana, nego se stavila na jednu stranu i proglašava herojem čovjeka koji je osuđen za ratni zločin", poručila je Sanja Sarnavka ispred Platforme 112.

Okupljanje aktivista nevladinih udruga i građana dočekalo je 30-ak prosvjednika koji su se, kako su istaknuli, spontano okupili nezadovoljni jednostranošću skupa u kojemu nitko ne spominje hrvatske civilne žrtve u BiH.

"Govorimo o pijetetu svim žrtvama, ali nitko ne spominje 1600 hrvatskih civilnih žrtava, zločine počinjene u Buhinim kućama, Križančevom selu, srednjoj Bosni", kazao je Zoran Miličić, predsjednik Odbora za branitelje gradskog odbora HDZ-a i zastupnik u Gradskoj skupštini,

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sanja Sarnavka, Eugen Jakovčić, ratni zločini, dario kordić