A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eurozona-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Euro u padu jer su zbog negativnih kamata ECB-a ulagači navalili na kredite u eurima | Politika+
Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Euro u padu jer su zbog negativnih kamata ECB-a ulagači navalili na kredite u eurima

Ulagači uzimaju zajmove u eurima po izuzetno niskim kamatama i širom svijeta kupuju imovinu koja nosi više prinose.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer se cijene dionica kreću na najvišim razinama u gotovo tri godine, a nema novih vijesti koje bi potaknule ulagače, dok je tečaj eura pod pritiskom zbog rekordno niskih kamata u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju, Singapuru i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,4 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,2 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu od srpnja 2011. godine.

Tečaj eura skliznuo je jutros na 1,3530 dolara, nedaleko najniže razine u četiri mjeseca, dok se jučer u ovo doba kretao oko 1,3590 dolara.

Na azijskim su burzama ulagači jutros suzdržani, kao i jučer na Wall Streetu, gdje je S&P 500 indeks blago skliznuo s rekordnih razina jer nije bilo vijesti koje bi podržale njegov daljnji uspon.

Podršku tržištima pruža labava monetarna politika središnjih banaka diljem svijeta, od SAD-a do eurozone i Japana. No, rast najvećih svjetskih gospodarstava nije baš uvjerljiv, a ni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni.

Unatoč tome, cijene dionica već dulje vrijeme dosežu najviše razine u više godina, pa se postavlja pitanje ima li još prostora za njihov rast ili slijedi korekcija na niže.

Na valutnim je tržištima, pak, euro pod pritiskom jer je smanjenje ključnih kamata Europske središnje banke na novu rekordno nisku razinu i uvođenje negativne kamate na depozite banaka na računima središnje banke potaknulo odljev kapitala iz eurozone.

Ulagači uzimaju zajmove u eurima po izuzetno niskim kamatama i širom svijeta kupuju imovinu koja nosi više prinose.

Dolaru, s druge strane, podršku pružaju dobri podaci iz američkog gospodarstva, koji su potaknuli špekulacije da bi tamošnja središnja banka Fed mogla povećati kamate prije nego što se mislilo. Zbog toga, pak, rastu prinosi na američke obveznice, a to podržava američku valutu.

Tečaj eura skliznuo je jutros na 1,3530 dolara, nedaleko najniže razine u četiri mjeseca, dok se jučer u ovo doba kretao oko 1,3590 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 139,05 na 138,40 jena.

Tečaj dolara prema 'japancu' stabilno se, pak, kreće u uskom rasponu od 102,20 do 102,40 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj eura, euro, dolar, nikkei, msci, azijske burze, forex