Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Cijene pale s rekordnih razina, Svjetska banka smanjila procjene rasta

Dow Jones jučer je pao nakon što je četiri dana zaredom dosezao rekordne razine, dok je S&P indeks skliznuo drugi dan zaredom.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale s rekordnih razina jer je ulagače zabrinulo smanjenje procjena Svjetske banka o rastu globalnog gospodarstva u ovoj godini.

Dow Jones skliznuo je 102 boda, ili 0,60 posto, na 16.843 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,35 posto, na 1.943 boda, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 4.331 bod.

„Vrlo je mirno na tržištu. Jedina je značajnija vijest blago smanjenje procjena Svjetske banke. Mislim da je to nekim ulagačima poslužilo samo kao izlika za povlačenje dijela novca s tržišta“

Dow Jones jučer je pao nakon što je četiri dana zaredom dosezao rekordne razine, dok je S&P indeks skliznuo drugi dan zaredom, i to po najvećoj dnevnoj stopi od 20. svibnja.

Ulagače je zabrinula Svjetska banka smanjivši procjene rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini s 3,2 na 2,8 posto, zbog oštre zine u SAD-u i utjecaja ukrajinske krize.

Analitičari kažu da to inače ne bi znatnije utjecalo na tržište da se cijene dionica već danima ne kreću na najvišim razinama u povijesti.

„Vrlo je mirno na tržištu. Jedina je značajnija vijest blago smanjenje procjena Svjetske banke. Mislim da je to nekim ulagačima poslužilo samo kao izlika za povlačenje dijela novca s tržišta“, kaže Dan Veru, direktor u fondu Palisade Capital Management.

Podršku tržištu već dulje vrijeme pruža labava monetarna politika najvećih središnjih banaka u svijetu, no rast gospodarstava nije baš uvjerljiv, a ni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni.

Unatoč tome, cijene se dionica kreću na rekordnim razinama, pa se postavlja pitanje ima li još prostora za njihov rast ili slijedi korekcija na niže.

Na oprez ulagača ukazuje rast VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija za 5,6 posto, na 11,60 bodova. Ipak, i dalje se kreće znatno ispod povijesnog prosjeka od 20 bodova, što pokazuje da ulagači ne osiguravaju značajnije svoje portfelje od mogućeg pada cijena dionica.

Na suzdržanost ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile samo 5,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,75 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,50 posto, na 6.838 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,79 posto, na 9.949 bodova, a pariški CAC 0,87 posto, na 4.555 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SVJETSKA BANKA, NASDAQ, S&P 500, DOW JONES, WALL STREET