Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nakon novih procjena Svjetske banke ulagači na svjetskim burzama povlače dobitke

Azijski su se ulagači jutros odlučili na dobitonosnu prodaju.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, kao i jučer na Wall Streetu, zbog smanjenja procjena rasta svjetskog gospodarstva, dok se tečaj eura prema dolaru stabilizirao nedaleko najnižih razina u četiri mjeseca.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,8 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,4 posto.

„Mislim da je sasvim prirodno što su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon dugog razdoblja uspona cijena dionica. No, očekujem da će tržišta ostati čvrsta“

U Singapuru su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,4 posto.

Nakon što je jučer na Wall Streetu S&P 500 indeks skliznuo 0,35 posto, što je njegov prvi osjetniji pad u tri tjedna, azijski su se ulagači jutros odlučili na dobitonosnu prodaju.

„Mislim da je sasvim prirodno što su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon dugog razdoblja uspona cijena dionica. No, očekujem da će tržišta ostati čvrsta“, kaže Kensaburo Suwa, strateg u tvrtki Okasan Securities.

Osim pada cijena dionica na Wall Streetu, ulagače je zabrinula Svjetska banka koja je smanjila procjene rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini s 3,2 na 2,8 posto, zbog oštre zime u SAD-u i ukrajinske krize.

Analitičari kažu da je to, kao i izbijanje sukoba u Iraku, ulagačima poslužilo kao izlika za povlačenje dijela novca s tržišta.

Na valutnim se tržištima, pak, euro stabilizirao nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom zbog smanjenja ključnih kamata Europske središnje banke na nove rekordno niske razine.

Tečaj eura ojačao je s jučerašnjih 1,3530 na 1,3540 dolara, no i dalje se kreće nedaleko 1,3503 dolara, najniže razine u četiri mjeseca, na koju je pao krajem prošloga tjedna.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je na 138,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 138,40 jena.

I dolar je oslabio prema 'japancu', pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 102,20 na 102,05 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nikkei, msci, azijske burze, forex, euro, tečaj eura, dolar