Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: U kojem smjeru ide Crobex nakon 7 dana uzastopnog rasta?

Moguća konsolidacija Crobexa nakon sedam dana rasta

Piše: PolitikaPlus

U nedostatku značajnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva, danas bi na Zagrebačkoj burzi trgovanje moglo biti mirno, a nakon sedam dana uzastopnog rasta Crobexa ne treba isključiti niti mogućnost njegove konsolidacije. Od šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,13 posto, na 1.766 bodova, ostvarivši dobitak sedmi dan uzastopno. Crobex10 ojačao je, pak, 0,08 posto, na 998 bodova.


Redovni promet dionicama dosegnuo je 15,4 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego dan ranije. U blok transakciji ostvareno je još 3,1 milijun kuna dionicom Leda, po cijeni od 9.000 kuna za dionicu.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom Turisthotela, 2,4 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 6,6 posto, na 2.100 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Leda. Uz promet od 1,9 milijuna kuna, cijena joj je pala 0,09 posto, na 8.930 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Podravke, čija je cijena pala 2,6 posto, potom dionicom Jamnice, čija je cijena porasla 3,7 posto, te dionicom HT-a, koja je pojeftinila 0,32 posto, na 154,5 kuna.

„Crobex je jučer završio u zelenome sedmi dan zaredom, a blago je ojačao i Crobex10. U klub milijunaša ušlo je pet izdanja. U nedostatku značajnijih objava i vijesti iz domaćeg gospodarstva danas očekujem mirno trgovanje“, kaže Mišo Kalajžić, voditelj službe brokerskog poslovanja Societe Generale Splitske banke.

Kako dodaje, investitori će pratiti kretanja na stranim tržištima, a nakon sedam dana uzastopnog rasta, ne treba isključiti i mogućnost konsolidacije Crobexa.

A na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale s rekordnih razina jer je ulagače zabrinulo smanjenje procjena Svjetske banka o rastu globalnog gospodarstva u ovoj godini s 3,2 na 2,8 posto.

Dow Jones skliznuo je 0,60 posto, na 16.843 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,35 posto, na 1.943 boda, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 4.331 bod.

Jučer su oslabili i najvažniji europski burzovni indeksi. Tako je londonski FTSE skliznuo 0,50 posto, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,79, a pariški CAC 0,87 posto.

Jutros su, pak, pale i cijene dionica na azijskim burzama.

„Nakon ostvarenja novih rekordnih razina, dionički indeksi na europskim i ostalim najvažnijim svjetskim tržištima jučer su korigirani. Primarni okidač pada je bila smanjena procjena gospodarskog rasta nekoliko značajnih gospodarstava od strane Svjetske banke, a ne mogu se isključiti ni dobitonosne prodaje od strane pojedinih investitora“, navodi Kalajžić.

Negativan sentiment nije ublažila ni objava boljeg nego što se očekivalo podatka o rastu zaposlenosti u Velikoj Britaniji i padu službene stope nezaposlenosti, ističe.

„I dalje se trguje veoma oprezno, iz straha od značajnije korekcije, budući da su indeksi već dugo na rekordnim razinama. Što se tiče objava koje bi mogle koliko-toliko usmjeriti tržišta u svijetu, danas se očekuje podatak o industrijskoj proizvodnji eurozone, te izvješća o rastu maloprodaje i kretanju tjedne nezaposlenosti u SAD-u“, zaključuje Kalajžić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mišo kalajžić, ledo, crobex, zagrebačka burza