Mojbiz

HUP PROTIV REFERENDUMA: Lovrinčević i Majetić: Ustrajavanje na outsourcingu prijelomni trenutak za Vladu

''To je protivljenje nužnim reformama''

Piše: P/H

Izdvajanje pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, poznatije kao outsourcing, državi bi donijelo uštede i otvorilo tržište za nove poslovne aktivnosti realnog sektora, pri čemu bi zaposleni zadržali radna mjesta i plaće, ocijenjeno je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić kaže kako se nada da Vlada neće popustiti pritiscima da odustane od izdvajanja. Jedan od takvih pritisaka po njegovu je mišljenju prikupljanje potpisa za referendum o donošenju zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, koje se održava na inicijativu 17 sindikata iz javnog sektora.

ŽELJKO LOVRINČEVIĆ: izdvajanje pratećih djelatnosti iz javnog sektora može otvoriti tržište za privatnu poduzetničku inicijativu i tako pridonijeti ekonomskoj dinamici.

Taj referendum, kaže Majetić, ne može biti sredstvo očuvanja radnih mjesta kako tvrde sindikati, nego sredstvo njihova ugrožavanja, jer može odgoditi nužne reforme koje bi podigle učinkovitost organizacije pomoćnih poslova u javnom sektoru.

Majetić i
Ines Vodanović, čelnica HUP-ove Koordinacije uslužnih djelatnosti,  ističu da su privatne tvrtke spremne preuzeti svih 26.500 radnika zaposlenih na pomoćnim poslovima u javnom sektoru, uz zadržavanje njihovih radnih prava.

Tvrde i da izdvajanje donosi uštede, ali ne na plaćama radnika, nego na materijalnim troškovima. Radi se o tome, kaže Ines Vodanović, da su privatne tvrtka znatno naprednije od države u pogledu optimiranja nabave opreme i sredstava za rad jer su ti postupci dio njihove uhodane poslovne prakse i kulture.

Poslodavci se nadaju da će kadrovska osvježenja na čelu ministarstava zdravlja te znanosti, obrazovanja i sporta pridonijeti bržoj realizaciji
izdvajanja i da će Vlada još jednom proanalizirati mogućnost izdvajanja u zdravstvu, koja je sada otklonjena.

Za
izdvajanje se snažno zauzeo i Željko Lovrinčević, analitičar s Ekonomskog instituta Zagreb , koji je gostovao na HUP-ovoj presici. On smatra da izdvajanje pratećih djelatnosti iz javnog sektora može otvoriti tržište za privatnu poduzetničku inicijativu i tako pridonijeti ekonomskoj dinamici.

Opiranje
izdvajanju po njegovu je mišljenju ilustracija protivljenju reformama koje su prijeko potrebne jer, kako je rekao, Vladina ekonomska politika nije polučila osobite rezultate. Stoga, smatra on, Hrvatska mora poduzeti radikalne reforme želi li se udaljiti od mogućnosti grčkog scenarija, a prostor za te reforme je u javnom sektoru i tršištu rada.

Lovrinčević upozorava na porast javnog duga čiji će se razmjeri vidjeti već na jesen te stoga apelira na otvaranje zdravstva, lokalne uprave, javnih poduzeća poduzetništvu.

Zatvaranje prema takvim zahvatima zbog političkih, predizbornih i inih razloga po njemu je prijetnja razvoju civilnog društva, uslijed situacije kad o državi ovisi prevelik broj stanovnika.

Zato je, zaključuje Lovrinčević, ustrajavanje na
izdvajanju jedan od prijelomnih trenutaka za Vladu koja bi u slučaju donošenja odluke o izdvajanju pokazala pro-biznis orijentaciju.

Izdvajanje i privatiziranje dijela uslužnih djelatnosti je ekonomsko pitanje, ali s velikim političkim teretom za neodlučnu vladu Zorana Milanovića i vladajuću koaliciju koja doživljava udarac za udarcem, pogotovo u trenutku dok sindikati prikupljaju potpise za referendum protiv famoznog outsourcinga.

Neslužbeno, vlada premijera Zorana Milanovića snažno je podijeljena oko "outsurcinga" u javnim službama, piše jutros Jutarnji list. Na prošlotjednoj raspravi o ovom pitanju, sedam ministara podržalo je predviđeno izdvajanje uslužnih djelatnosti, drugih sedmoro je bilo za takozvani spin off, a ministar uprave Arsen Bauk, ostao je suzdržan, doznaje se iz Banskih Dvora.

U vladi oko ovog pitanja još nije donesena odluka, kratko je odgovorio glasnogovornik Nikola Jelić.

"Budite sigurni da tako važnu odluku nećemo donositi nadglasavanjem već konsenzusom", rekao je jedan od ministara.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SINDIKATI, HUP, DAVOR MAJETIĆ, željko lovrinčević, OUTSOURCING