Hrvatska

UKRAJINSKA KRIZA: NATO priprema pomoć Ukrajini: Moramo se prilagoditi tome da nas Rusija sada smatra protivnikom

''Moramo se prilagoditi činjenici da nas Rusija sada smatra protivnikom.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

NATO priprema mjere koje bi trebale pomoći Ukrajini da se obrani od Rusije i mora se prilagoditi činjenici da ga Moskva sada smatra protivnikom, rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Kijev okrivljuje Moskvu za separatističku pobunu na istoku Ukrajine, gdje su u subotu pale nove žrtve nakon što su proruski separatisti oborili ukrajinski vojni transportni zrakoplov koji je slijetao u Luhansk. Poginulo je 40 vojnika i devetero članova posade.


NATO je jasno dao do znanja da se ne namjerava vojno upletati u tu krizu, ali je poslao borbene zrakoplove i brodove u istočnu Europu, a Rasmussen je kazao da razmatra i dugoročne mjere kako bi zaštitio svoje saveznike.

"Moramo se prilagoditi činjenici da nas Rusija sada smatra protivnikom", kazao je za El Pais.

Rasmussen je kazao da NATO priprema paket pomoći Ukrajini, koji će predstaviti ministrima vanjskih poslova država članica potkraj mjeseca, a koji će uključivati pomoć u reformi ukrajinskog obrambenog sektora i modernizaciji oružanih snaga.

Ukrajina je od NATO-a zatražila pomoć u komunikacijama, obuci i oružju. No bilo kakva potpora NATO-a vjerojatno će biti u obliku savjeta a ne opreme.

Dužnosnici NATO-a kazali su da Savez nema oružja koje bi mogao poslati te da odluke o slanju oružja Ukrajini mogu donijeti samo države članice same.

Paket pomoći mogao bi ipak olakšati sudjelovanje Ukrajine u zajedničkim vježbama, a Rasmussen nije isključio mogućnost da neka članica NATO-a sudjeluje u vježbama na ukrajinskom teritoriju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rusija, ukrajina, nato, Anders Fogh Rasmussen, ukrajinska kriza