Svijet

KRIZA: Vesna Pusić: Hrvatske tvrtke većim dijelom povukle ljude iz Iraka

'Dio hrvatskih državljana koji rade u Iraku još je na sjeveru pod nadzorom Kurda, gdje je sigurnosno stanje bolje, a drugi dio je u južnom dijelu Iraka.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatske su tvrtke većim dijelom povukle svoje zaposlenike iz Iraka, a ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) oslanja se i na procjenu hrvatskog veleposlanika u toj zemlji suočenoj s ofenzivom sunitskih pobunjenika, rekla je u utorak šefica diplomacije Vesna Pusić.

Dio hrvatskih državljana koji rade u Iraku još je na sjeveru pod nadzorom Kurda, gdje je sigurnosno stanje bolje, a drugi dio je u južnom dijelu Iraka, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila program ovogodišnjeg Croatia Summita.

"U telefonskom smo kontaktu s našim veleposlanikom u Iraku. Oslanjamo se naravno i na procjene našeg veleposlanika koji nas gotovo na razini dva do tri puta dnevno obavještava o situaciji", rekla je Pusić.

Prva potpredsjednica vlade podsjetila je na preporuku na mrežnoj stranici MVEP-a. Od petka je na internetskoj stranici MVEP-a preporuka hrvatskim građanima da izbjegavaju putovanja u okruge Ramadi i Faludža te u područja cijele pokrajine Niniva i Salahedin zbog ofenzive sunitskih pobunjenika i protuofenzive koju pokreće iračka vlada.

Sunitski pobunjenici iz skupine Islamska država Sirije i Levanta (ISIL) osvojili su prošli tjedan drugi najveći irački grad Mosul, velik dio sjeverne pokrajine Ninive, Tikrit i druge sektore pokrajina Salahedin, Dijala i Kirkuk te napreduju prema Bagdadu, glavnome gradu Iraka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kriza, irak, vesna pusić, rat