Hrvatska

KOMENTAR PREDSJEDNIKA: Josipović o Grabar Kitarović: Danas je njen dan, počela je kampanju i dala je prvu izjavu, dobro došla

'Poštujem svakog kandidata za predsjednika Hrvatske.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
Komentirajući odluku o puštanju Radimira Čačića na slobodu rekao je da treba vidjeti koliko će Čačićev izlazak iz zatvora utjecati na preslagivanja na političkoj sceni. "Dio HNS-a mu je sklon, ali koliko ne znam, uostalom to je dio međustranačkih borbi i ja se kao predsjednik ne bih u to upuštao", istaknuo je Josipović.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da poštuje svakog kandidata za predsjednika Hrvatske kojeg je istaknula bilo koja stranka, pa tako i Kolindu Grabar Kitarović, jer je ozbiljni kandidat od ozbiljne stranke.

Pritom nije želio komentirati njene današnje izjave naglašavajući da će u kampanji biti dovoljno vremena za konfrontacije. "Danas je njen dan, počela je kampanju i dala je prvu izjavu, dobro došla", kazao je Josipović.

Komentirajući odluku o puštanju Radimira Čačića na slobodu rekao je da treba vidjeti koliko će Čačićev izlazak iz zatvora utjecati na preslagivanja na političkoj sceni.

"Dio HNS-a mu je sklon, ali koliko ne znam, uostalom to je dio međustranačkih borbi i ja se kao predsjednik ne bih u to upuštao", istaknuo je Josipović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o upletenosti članova Vlade Ive Sanadera u donošenje odluka o sklapanju poslova između Ine i MOL-a i njihovoj odgovornosti ocijenio je da će se raditi analize koliko su tadašnji članovi Vlade ili vladajuće stranke mogli ili trebali činiti da se takva odluka ne zaključi.

"Ovog trenutka ne bih improvizirao na tu temu, ali sigurno jest tema koja nije vezana samo za taj slučaj nego i za mnoge druge jer vidimo da demokratski sustav i kritičnost prema odlukama ljudi koji su na čelu nije kod nas tradicija ni dobar običaj", kazao je Josipović.

Predsjednik je danas u Virovitici otvorio prvu sunčanu elektranu okretnog tipa u Hrvatskoj. Riječ je o inovativnom sustavu koji zbog okretanja prema suncu može proizvesti 45 posto više energije od fiksnih elektrana.

Investicija i razvoj proizvoda vrijedni su dva milijuna kuna, a većina komponenti proizvedena je u virovitičkim tvrtkama Brana i DMS.

Iako su započele pripreme za gradnju tvornice okretnih elemenata, zbog promjene tarifnog sustava za obnovljive izvore energije, ta investicija postaje upitna.

Josipović je stoga Vladi i Saboru preporučio da kroz propise i zakone osiguraju da se projekti dovršavaju po pravilima koja su bila u vrijeme njihova započinjanja, kako investitori ne bi dolazili u gubitke zbog promjene pravila igre.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo sanader, hdz, radimir čačić, kolinda grabar kitarović, ivo josipović