A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dubrovnik-345.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Odbor UNESCO-a zanima stanje povijesne jezgre Dubrovnika | Politika+
Kultura

PORUKA: Odbor UNESCO-a zanima stanje povijesne jezgre Dubrovnika

'Više sudionika rasprave pohvalilo je brigu hrvatskih vlasti i stručnjaka u čuvanju baštine.'

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska po prvi puta sudjeluje na 38. zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a, kao članica tog odbora, od 15. do 25. lipnja, u Dohi u Kataru gdje je dosad bilo riječi o stanju konzervacije Starog Grada Dubrovnika upisanog na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Iz Ministarstva kulture u priopćenju su izvijestili kako je u izlaganjima predstavnika glavnog tajništva UNESCO-a i ICOMOS-a 17. lipnja postavljeno pitanje hoće li planirana gradnja na platou Srđa i naselja Bosanka ugroziti iznimnu univerzalnu vrijednost upisanog dobra. Veleposlanik Ivo Goldstein na to je rekao kako zahvat na platou Srđa iznad Dubrovnika, planiran Urbanističkim planom, ne zahvaća kulturno dobro na Popisu svjetske baštine, niti njegovu "buffer zonu" te da planirani projekti nisu uopće započeti.

Pozvao je zajedničku misiju Centra za svjetsku baštinu i ICOMOS-a kako bi na licu mjesta utvrdili da obuhvat namjeravanog projekta neće imati negativan utjecaj na iznimnu univerzalnu vrijednost kulturnog dobra upisanog na Popis svjetske baštine.

Nakon toga, u raspravi je sudjelovala većina država članica Odbora i na temelju dokumentacije i dotadašnje rasprave jednoglasno su podržali stajališta hrvatskog izaslanstva. Također više sudionika rasprave pohvalilo je brigu hrvatskih vlasti i stručnjaka u čuvanju baštine.

Slijedom navedenog, države članice odbora smatrale su nepotrebnim spominjanje da bi se Stari Grad Dubrovnik mogao naći na Popisu ugrožene svjetske baštine.

Jednoglasno je usvojena odluka da misija Centra za svjetsku baštinu i ICOMOS-a posjeti Dubrovnik i utvrdi činjenično stanje na dobru, a da nadležne institucije u Hrvatskoj sukcesivno do 1. veljače 2016. dostave dokumentaciju projekta Srđ i Bosanka te Studiju utjecaja na baštinu.

Također, nadležne institucije u RH trebale bi izraditi Plan upravljanja upisanim dobrom Stari Grad Dubrovnik, kao i Strategiju razvoja turizma, s posebnim osvrtom na održivi promet kruzerima.

Goldstein je UNESCO-u zahvalio na dugogodišnjoj suradnji, a posebno na pomoći u poslijeratnoj obnovi Dubrovnika.

Članice Odbora za Svjetsku baštinu UNESCO-a sastaju se jednom godišnje i uz međunarodna stručna tijela raspravljaju mnoge teme iz područja prirodne i kulturne baštine svijeta. Uz raspravu o radu stručnih tijela, provedene i planirane projekte Centra za svjetsku baštinu, raspravlja se o stanjima konzervacije dobara iz cijelog svijeta koja su upisana na Popis svjetske baštine te su utvrđuju smjernice kako da se zaštita i konzervacija dobara dodatno poboljša.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

povijesna jezgra, unesco, dubrovnik