Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Novi rekord S&P-a, Fed očekuje oporavak gospodarstva

''Gospodarstvo nastavlja napredovati prema našim ciljevima, punoj zaposlenosti i inflaciji od 2 posto,'' kaže Janet Yellen.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks skočio na novu rekordnu razinu, nakon što je Fed signalizirao da bi kamate mogle porasti nešto prije nego što se mislilo, ali i da će dugoročno ostati niže nego što se procjenjivalo.

YELLEN: „Gospodarske aktivnosti porasle su u tekućem kvartalu i nastavit će jačati umjerenim tempom. Gospodarstvo nastavlja napredovati prema našim ciljevima, punoj zaposlenosti i inflaciji od 2 posto“

Dow Jones ojačao je 98 bodova, ili 0,58 posto, na 16.906 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,77 posto, na 1.956 bodova, a Nasdaq indeks 0,59 posto, na 4.362 boda.

Novi rekord S&P 500 indeksa zahvaljuje se porukama čelnika američke središnje banke, nakon njihove dvodnevne sjednice.

Kao što se očekivalo, Fed je dodatno smanjio programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za 10 milijardi dolara, na 35 milijardi mjesečno.

Smanjio je i procjene rasta američkog gospodarstva u ovoj godini s 2,9 na 2,1 do 2,3 posto, zbog pada u prvom tromjesečju uzrokovanog oštrom zimom. No, zadržao je svoje prethodne prognoze o rastu idućih godina od oko 3 posto.

„Gospodarske aktivnosti porasle su u tekućem kvartalu i nastavit će jačati umjerenim tempom. Gospodarstvo nastavlja napredovati prema našim ciljevima, punoj zaposlenosti i inflaciji od 2 posto“, kazala je predsjednica Feda Janet Yellen na konferenciji za medije.

I dok se povjerenje Feda u oporavak gospodarstva tumači kao najava da bi iduće godine kamate mogao povećati nešto prije nego što se mislilo, dužnosnici središnje banke blago su smanjili procjene o kretanju dugoročnih kamata.

„Fedove poruke su poticajne. Tržište rada se oporavlja, a inflacija je i dalje ispod razina koje središnja banka smatra normalnima. Mislim da takvo okruženje pogoduje rizičnijim investicijama, posebice dionicama“, kaže Mike Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

Na sigurnost ulagača ukazuje pad VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija za 12 posto, na 10,6 bodova. To znači da ne očekuju pad cijena dionica, pa u manjoj mjeri osiguravaju svoje portfelje.

Isto tako, na sigurnost ulagača nakon poruka Feda ukazuje i pojačan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,95 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,75 milijardi.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 6.778 bodova, a frankfurtski DAX 0,10 posto, na 9.930 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,13 posto, na 4.530 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

janet yellen, nasdaq, dow jines s&p 500, wall street