Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Crobexi na putu dobitaka peti tjedan zaredom

U srijedu je Crobex porastao već dvanaesti dan zaredom.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„U srijedu je Crobex porastao već dvanaesti dan zaredom, a uspio je prijeći i psihološku granicu od 1.800 bodova, gdje je zadnji put bio sredinom veljače. Ovo bi ujedno mogao biti peti uzastopni tjedan u kojem Crobex bilježi rast. Danas je moguć nastavak pozitivnog raspoloženja na domaćem tržištu, ali uz nešto nižu likvidnost jer je dio investitora odsutan zbog praznika“

U srijedu je Crobex indeks Zagrebačke burze porastao 12. dan zaredom, probivši se po prvi puta od veljače iznad razine od 1.800 bodova, dok se danas očekuje niža likvidnost jer je dio investitora odsutan zbog praznika. Svih pet analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Indeks Crobex porastao je u srijedu 0,40 posto, na 1.804 boda, najvišu razinu od 13. veljače, kada je na zatvaranju iznosio 1.811 bodova. Crobex10 ojačao je, pak, 0,67 posto, na 1.028 bodova, najvišu razinu od 23. rujna prošle godine, kada je iznosio 1.030 bodova.


Redovni promet dionicama dosegnuo je u srijedu 13,7 milijuna kuna, što je oko 5 milijuna više nego dan prije. U blok transakciji ostvareno je još 4,5 milijuna kuna prometa redovnim dionicama Adris grupe, po cijeni od 300 kuna.

Indeksi su na putu petog tjednog rasta zaredom jer je Crobex od početka tjedna u plusu 1,3, a Crobex10 1,8 posto.

„U srijedu je Crobex porastao već dvanaesti dan zaredom, a uspio je prijeći i psihološku granicu od 1.800 bodova, gdje je zadnji put bio sredinom veljače. Ovo bi ujedno mogao biti peti uzastopni tjedan u kojem Crobex bilježi rast. Danas je moguć nastavak pozitivnog raspoloženja na domaćem tržištu, ali uz nešto nižu likvidnost jer je dio investitora odsutan zbog praznika“, ističe Marko Oluić, broker u Podravskoj banci.

U posljednjih 12 dana Crobex indeks skočio je više od 6,7, a Crobex10 oko 6 posto. Njihov uspon u srijedu zahvaljuje se među ostalim rastu cijene dionice Ine za 1 posto, na 4.040 kuna, najvišu razinu od listopada prošle godine.

Najveći je promet, pak, u srijedu ostvaren dionicom Atlantic grupe, 4,7 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena porasla 0,43 posto, na 925 kuna.

Znatno niži promet, 716,5 tisuća kuna, ostvaren je dionicama Valamar Adria holdinga, uz pad cijene za 2,29 posto, na 208,50 kuna.

Uz promet od oko 700 tisuća kuna, cijena dionica Ericssona Nikole Tesle porasla je, pak, 0,51 posto, na 1.386 kuna.

Među dobitnicama se, s rastom od 9,16 posto, na 44,33 kune, našla i dionica Belja, dok je cijena HT-a pala za 0,33 posto, na 153 kune.

A na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks ojačao peti dan zaredom, dosegnuvši novu rekordnu razinu, jer su ulagači optimistični nakon što je Fed poručio da će kamate dugoročno ostati niske.

Dow Jones ojačao je 0,09 posto, a S&P 500 0,13 posto, na 1.959 bodova.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,44 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,74, a pariški CAC 0,72 posto.

Za daljnje smjernice ulagači čekaju nove gospodarske podatke.

„Od važnijih makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava indeksa proizvođačkih cijena u Njemačkoj u svibnju, te podatak o povjerenju potrošača u eurozoni u lipnju“, zaključuje Marko Oluić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marko oluić, zagrebačka burza, crobex, atlantic grupa