A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo_josipovicFB.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivo Josipović: Neprihvatljivo je automatski produljenje radnog vijeka za sve | Politika+
Hrvatska

PREDSJEDNIK: Ivo Josipović: Neprihvatljivo je automatski produljenje radnog vijeka za sve

Predsjednik ističe da treba biti oprezan i prema spin-off modelu jer ne bi se smjelo dogoditi da itko bude uskraćen za prava koja mu zakonski pripadaju.

Piše: PolitikaPlus
Što se tiče najave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o mogućoj suradnji s Čačićem, Josipović je dodao kako u tome ne vidi nikakav problem jer" što bude više kandidata bit će zanimljivija utrka.

Predsjednik Republike Ivo Josipović je u vezi s preporukom Europske komisije da se u Hrvatskoj u mirovinu odlazi sa 67 godina života i prije 2030. godine, danas izjavio kako automatski primijeniti produljeni radni vijek na sve profesije nije prihvatljivo te da s tim u vezi treba biti vrlo oprezan.

 

Predsjednik je odgovarajući na novinarski upit slaže li se s premijerom Milanovićem koji se produljenju također protivi, rekao da se svatko razuman s time mora složiti, jer postoje profesije u kojima dugi radni vijek do 67 godine naprosto nije moguć. To ne znači da moramo imati sustav po kojemu ljudi u 40-tim godinama života odlaze u mirovinu, ali profesijama koje su izložene posebnom stresu i naporima moramo osigurati normalan nastavak radnog vijeka putem prekvalifikacije, rekao je predsjednik Josipović novinarima prigodom tradicionalnog susreta s građanima na kavi u njegovu uredu.

 

U vezi s inicijativom Željke Markić o referendumu za preferencijalno glasovanje, Josipović je rekao kako pod tim sustavom možemo podrazumijevati spektar vrlo različitih rješenja. Podržavam preferencijalno glasovanje, samo je pitanje do koje mjere treba sustav tako organizirati.

 

O uvođenju modela "spin off" umjesto "outsourcinga" za prateće službe u javnom sektoru predsjednik je rekao kako reforme treba provesti, ali da treba voditi računa i o nekim načelima. Zaista je potrebno smanjiti troškove javnog sektora, iako postoje studije koje pokazuju da komparativno gledano prema udjelu troškova u BDP "Hrvatska nije ekscesivna", no treba racionalizirati stvari, ali ne tako da se neprincipijelno i neselektivno umanjuju prava zaposlenika. Podržavam određene uštede, no moramo razmisliti kako su učinjene i jesu li principijelne naravi, rekao je Josipović.

 

Podsjetio je kako je već govorio da outsourcing nije pravi put, jer s jedne strane smanjuje troškove, ali s druge za veći broj zaposlenika smanjuje prava iz radnog odnosa koja bi svatko trebao imati bez obzira gdje i kako radi te dodao da je slično i s drugom solucijom. U koji god model da se ide, i ako se ide, treba ići za principijelnim rješenjem koje onima koje trebamo i koji rade puno radno vrijeme ne bi smanjio prava koja im jamči Zakon o radu. Predsjednik ističe da treba biti oprezan i prema spin-off modelu jer ne bi se smjelo dogoditi da itko bez racionalnog razloga bude uskraćen za prava koja mu zakonski pripadaju.

 

U vezi s inicijativom Željke Markić o referendumu za preferencijalno glasovanje, Josipović je rekao kako pod tim sustavom možemo podrazumijevati spektar vrlo različitih rješenja. Podržavam preferencijalno glasovanje, samo je pitanje do koje mjere treba sustav tako organizirati. "Osobno imam potpuno drugačije mišljenje, načelno, o izbornom sustavu u odnosu na to kakav imamo danas. Vidjet ćemo hoću li uspjeti nešto artikulirati kroz ustavne promjene ili hoće li to biti prihvaćeno", rekao je.

 

Jospović je za to da se o postojećem izbornom sustavu povede ozbiljna rasprava, jer, kako je rekao, treba vidjeti je li on najbolji. Kako je naglasio, sklon je većoj participaciji građana. Mislim da bismo trebali usvojiti sustav u kojem bi građani bili češće u prilici, u ustavnim i zakonskim okvirima, neposredno izražavati svoju volju, rekao je Josipović.

 

Na upit u vezi s izlaskom Radimira Čačića iz zatvora i njegovoj perspektivi na političkoj sceni, Josipović je odgovorio da će o tome odlučiti hrvatski građani na izborima. Hrvatska je demokratska zemlja i svatko se ima pravo, sukladno zakonu, uključiti u politički život. Upitan može li biti problema za vladajuću koaliciju, predsjednik je odgovorio da je to stvar politike, hoće li se Čačić prikloniti vladajućima, oporbi ili tražiti neki treći put. To je njegov izbor i nemam komentara, dodao je.

 

Što se tiče najave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o mogućoj suradnji s Čačićem, Josipović je dodao kako u tome ne vidi nikakav problem jer" što bude više kandidata bit će zanimljivija utrka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

spin off, mirovine