Tvrtke

STAV: NLB tvrdi da prodaja dionica Mercatora spada u obveze prema EK

NLB se povači iz nestrateških investicija u skladu sa svojom strategijom.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nova Ljubljanska banka reagirala je u ponedjeljak na poziv slovenske vlade da razmotri "šire aspekte" odluke da proda svoje dionice Mercatora koncernu Agrokor, koji se poklapaju sa sve više izraza protivljenja toj prodaji, upozorivši da je restrukturiranje te banke u koje spada i prodaja "nestrateških" investicija obveza Slovenije prema Europskoj komisiji.

Kako se navodi u priopćenju NLB-a, najveća slovenska banka koja je u 100-postotnom vlasništvu države već vodi računa o širim društvenim aspektima prodaje i maksimalnim koristima koje banka od prodaje treba imati, ali je prodaja tzv. nestrateških investicija, u koje spadaju i NLB-ove dionice Mercatora, već prihvaćena politika banke koju su podržale vlada, ali i Europska komisija.

NLB se povači iz nestrateških investicija u skladu sa svojom strategijom. Vlada se je lani prilikom odobravanja financijske pomoći za tri najveće banke obvezala da će u potpunosti poštovati obveze koje je tada dala u zamjenu za zeleno svjetlo koje je dokapitalizaciji državnih banaka tada dala Europska komisija, a vezano na prestrukturiranje NLB-a, navode u banci.

NLB u priopćenju dodaje da te obveze državu i samu banku obvezuju na "bezuvjetnu prodaju nestrateških investicija".

"Svako nepoštovanje tih obveza donijelo bi nepredvidljive posljedice za NLB, ali i za Sloveniju koja je te obveze potpisala", poručuje NLB.

Prodajni konzorcij većinskih dioničara Mercatora sklopio je s Agrokorom sporazum o prodaji 53 posto Mercatorovih dionica do 30. lipnja ove godine, po cijeni 86 eura za dionicu. Zadnjih su tjedana povećani pritisci pojedinih političkih i drugih krugova da se ugovor ne realizira. NLB kao banka u 100-postotnom vlasništvu države ima oko 10 posto Mercatorovih dionica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EUROPSKA KOMISIJA, MERCATOR, NLB