Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali drugi dan zaredom

Indeks pali drugi dan zaredom jer su ulagači zbog rasta napetosti u Iraku odučili povući zaradu s tržišta.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters
Iračka kriza trenutačno je u fokusu ulagača. Međutim, cijene su dionica neprestano rasle od 12. lipnja, stoga me povlačenje zarade s tržišta i pad cijena dionica nije iznenadio

Unatoč dobrim gospodarskim pokazateljima, na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks pali drugi dan zaredom jer su ulagači zbog rasta napetosti u Iraku odučili povući zaradu s tržišta.

 

Dow Jones pao je 119 bodova, ili 0,70 posto, na 16.818 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,64 posto, na 1.949 bodova, a Nasdaq indeks 0,42 posto, na 4.350 bodova. Nakon što su u petak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, početak novoga tjedna donio im je pad dva dana zaredom. Pritom je Dow Jones jučer zabilježio najveći dnevni pad od 20. svibnja.

 

Posljedica je to rasta nasilja u Iraku. Američki državni tajnik John Kerry pozvao je u utorak čelnike iračke autonomne kurdske regije u Iraku da stanu uz službeni Bagdad jer sunitski ustanak prijeti uništenjem države. Snage sigurnosti bore se protiv sunitskih militantnih skupina za nadzor nad najvećom iračkom rafinerijom nafte, a gerilci su pokrenuli i napad na jednu od najvećih zračnih baza, niti stotinu kilometara od glavnoga grada.

 

„Iračka kriza trenutačno je u fokusu ulagača. Međutim, cijene su dionica neprestano rasle od 12. lipnja, stoga me povlačenje zarade s tržišta i pad cijena dionica nije iznenadio“, kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management. Dobitonosnu prodaju nisu spriječili ni bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci. Jučer je objavljeno da je indeks povjerenja američkih potrošača u lipnju dosegnuo najvišu razinu od siječnja 2008. godine, dok je prodaja novih kuća u svibnju skočila više od 18 posto, što ukazuje na oporavak tržišta nekretnina i potrošnje Amerikanaca.

 

Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,20 posto, na 6.787 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,17 posto, na 9.938 bodova, a pariški CAC 0,06 posto, na 4.518 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DIONICE, BURZE, WALL STREET, NASDAQ