Tvrtke

ODJECI: HGK tvrdi: Preuzimanjem Mercatora jača uloga Agrokora u regiji

'Ovim proširenjem dolazi do mogućnosti za pojačanim plasmanom hrvatskih proizvoda u zemljama okruženja u kojima je Mercator poslovao.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
'Preuzimanje Mercatora bi trebalo imati pozitivne učinke i iz razloga što bi se njime stvorio veliki regionalni lanac, koji bi mogao konkurirati i natjecati se s ostalim snažim europskim lancima te tako dodatno pridonijeti jačanju gospodarstava i Hrvatske i Slovenije.'

Hrvatska gospodarska komora (HGK) ocijenila je danas da se preuzimanjem Mercatora jača i uloga Agrokora na regionalnom tržištu te da se povezivanjem Agrokora i Mercatora dobiva nova kvaliteta i korist za gospodarstva i Hrvatske i Slovenije.

"Ovim proširenjem dolazi do mogućnosti za pojačanim plasmanom hrvatskih proizvoda u zemljama okruženja u kojima je Mercator poslovao. Preuzimanje Mercatora bi trebalo imati pozitivne učinke i iz razloga što bi se njime stvorio veliki regionalni lanac, koji bi mogao konkurirati i natjecati se s ostalim snažim europskim lancima te tako dodatno pridonijeti jačanju gospodarstava i Hrvatske i Slovenije", ističe potpredsjednik HGK za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove Domagoj Juričić.

Uvjeren je kako je jedini način da naše tvrtke sačuvaju položaj i da vlasništvo kapitala ostane u regiji u njihovom okrupnjivanju i jačanju regionalne pozicije i uloge.

Regionalna konsolidacija i regionalne investicije tu mogu pomoći i dati značajne beneficije u nekoliko aspekata od čega je troškovna efikasnost nužnost svake tvrtke u svakom sektoru, smatra Juričić.

Iz HGK ističu i kako se u vrijeme globalizacije nemoguće razvijati bez internacionalizacije poslovanja i u tom kontekstu naše najveće kompanije, ako žele ostati i postati konkurentne, moraju izrasti barem u regionalne kompanije.

Smatraju i da je povezivanje Agrokora i Mercatora izuzetno dobar primjer takvog iskoraka gdje se sinergijom dviju kompanija koje su već prisutne u regiji dobiva nova kvaliteta i korist za gospodarstva obiju zemalja.

Posebno je značajan za Hrvatsku iz više razloga, pri čemu treba istaknuti činjenicu da se radi o jednom od najvećih poslova u europskim okvirima što već neko vrijeme na Agrokor, ali i Hrvatsku, skreće pozornost važnih svjetskih financijskih institucija i poduzetnika, s obzirom da se radi o formiranju najveće trgovačke kompanije u regiji. Uspješno okončanje posla i isto tako uspješnio poslovanje u budućnosti novostvorenog poduzeća otvorilo bi mogućnosti daljnjeg širenja i van regije, navode iz HGK.

Dodaju i kako preuzimanjem Mercatora jača uloga Agrokora na regionalnom tržištu, a u kontekstu toga i hrvatskog gospodarstva s obzirom da se preko tako razgranatog trgovačkog lanca lakše plasiraju, promoviraju i brendiraju naše robe na inozemnim tržištima, što će u budućnosti rezultirati sinergijskim efektima, posebno u dijelu poljoprivredno-prehrambenog kompleksa.

U HGK se nadaju da će i neke druge značajne domaće kompanije s već prisutnim potencijalom prerastanja u regionalne igrače pronaći slične načine razvoja, širenja i internacionalizacije poslovanja koje bi ih lansirale, u početku, među regionalne lidere u svom području djelovanja.

Agrokor je 14. lipnja prošle godine s konzorcijem 12 prodavatelja potpisao ugovor o kupoprodaji 53,12 posto dionica Mercatora, a konzorcij prodavatelja i Agrokor danas su potvrdili da su ispunjeni svi uvjeti za zaključenje transakcije prodaje većinskog paketa dionica slovenskog trgovačkog lanca najvećem hrvatskom koncernu.

Iz Agrokora su objavili samo da je taj koncern, "kao i konzorcij prodavatelja potvrdio da su svi uvjeti za realizaciju Ugovora ispunjeni i, sukladno tome, krenulo se u proceduru zatvaranja transakcije, koja se očekuje tijekom narednih dana".

Potvrdu ove informacije putem Ljubljanske burze objavila je Pivovarna Laško, koja je u konzorciju prodavatelja Mercatora. Prema navodima iz objave Pivovarne Laško, zaključenje transakcije dogovoreno je za 27. lipnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hgk, agrokor, mercator