Zdravlje

ISTRAŽIVANJA: Umjesto uzorka stolice i mokraće, dovoljan će biti i mobitel?

'Unatoč tomu što je uzorak malen, rezultati našeg istraživanja poklapaju se s drugim sličnim studijama.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Oregon ustanovili su da nam mobiteli mogu puno reći o zdravstvenom stanju pojedinca s obzirom na činjenicu da su na zaslonima pronađeni isti mikroorganizmi kao u tijelima njihovih vlasnika te nam daju uvid u osobni mikrobiom, tj. analizu "dobrih" bakterija, virusa i gljivica što ih nosimo u utrobi od rođenja.

Skupina znanstvenika prikupila je uzorke s palčeva, kažiprsta i zaslona mobitela 17 dobrovoljaca te ustanovila da se 82 posto vrsta svih mikroba pronađenih na njihovim prstima nalazilo i na zaslonima. U svim uzorcima pronađen je streptokok, bakterija koja živi u usnoj šupljini te bakterije koje stalno nastanjuju kožu - stafilokok i korinebakterija.

"Unatoč tomu što je uzorak malen, rezultati našeg istraživanja poklapaju se s drugim sličnim studijama. Ljudski mikrobiom putuje s nama kamo god idemo. Neprestano prebacujemo mikrobe na sve površine oko sebe i obrnuto, a to uključuje i predmete koje nosimo sa sobom. Danas je jedan od neizostavnih takvih predmeta mobitel", rekao je za LiveScience James F. Meadow, stručnjak za ekologiju koji je vodio istraživanje.

S obzirom na činjenicu da su na mobitelima pronađene iste bakterije, uređaji bi se, kaže Meadow mogli koristiti kao neinvazivno dijagnostičko sredstvo uz čiju će pomoć liječnici uspjeti otkriti kojim su potencijalno opasnim mikroorganizmima pacijenti bili izloženi. "Uzimanje uzorka od stvarne osobe zahtijeva njezin pristanak, a puno je onih kojima posjet liječniku predstavlja stres ili im je sam postupak uzimanja uzorka neugodan pa bi ovo u budućnosti mogao biti jednostavniji način analize bakterija što ih nosimo u utrobi", smatra Meadow.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mobitel, liječnici, zdravstveno stanje