Hrvatska

NEDELJOM U 2: Zoran Janković : Ja sam predlagao udruživanje Agrokora, Mercatora i Delte

Žao mi je što je Mercator prodan jer sam emotivno vezan uz njega i puno sam učinio za Mercator

Piše: PolitikaPlus

Žao mi je što je Mercator prodan jer sam emotivno vezan uz njega i puno sam učinio za Mercator. Trgovina je osnova razvoja u svakoj državi jer daje mogućnost za plasiranje domaće proizvodnje.

 

Kada sam postao predsjednik uprave Mercatora, imali smo tek 15 posto tržnog udjela u Sloveniji, a kada su me smijenili taj je postotak iznosio 51 posto. Od gubitnika napravili smo najveće profitno poduzeće u Sloveniji. Kupili smo još 24 poduzeća i proširili posao na cijelu regiju, na Hrvatsku, BiH, Srbiju.Prema mome saznanju, prodan je za manje od pola milijarde eura. Apsolutno razumijem gospodina Todorića i Agrokor, jer sam i sam 2004. godine predlagao ne preuzimanje, nego udruživanje Agrokora, Mercatora i Delte, čime bismo preuzeli tržište sve do Rusije, no to se nije ostvarilo. Iako sam se protivio njegovoj prodaji, ne mogu ništa promijeniti. Oni koji su dopustili prodaju moraju se zapitati što će biti s 15 tisuća zaposlenih i slovenskim dobavljačima.

 

Na pitanje voditelja Što Slovenci kažu o tome? Janković odgovara; Morate njih pitati što misle. Kada su me smijenili u Mercatoru, za vrijeme Janeza Janše, moje su suradnice plakale, a neki su građani ispred trgovina palili svijeće. Mislim da nisu zadovoljni prodajom bez obzira na to tko je kupac. Budem li predsjednik vlade, učinit ću sve da zaštitim 15 tisuća ljudi koji rade u Mercatoru u Sloveniji i slovenske dobavljače.Je li dobro za dvije zemlje da se kapital prelijeva, što to znači za ekonomije Slovenije i Hrvatske? Apsolutno sam za to. Ne samo da se kapital prelijeva u Hrvatsku i obratno nego i da ide i u ostale zemlje u regiji.


Na pitanje kakvo je iskustvo nakon što je Tedeschi preuzeo Drogu Kolinsku?Zadovoljni smo,jer je održao dobar odnos među zaposlenima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran janković, ljubljana, slovenija, JANEZ JANŠA, MERCATOR