Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: Drugo tromjesečje završilo opreznim trgovanjem

Burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer zbog nejasnih gospodarskih pokazatelja ulagači nisu bili voljni znatnije mijenjati pozicije.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak, posljednjeg dana drugog tromjesečja, burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer zbog nejasnih gospodarskih pokazatelja ulagači nisu bili voljni znatnije mijenjati pozicije.

 

Dow Jones oslabio je 25 bodova, ili 0,15 posto, na 16.826 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,04 posto, na 1.960 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,23 posto, na 4.408 bodova. Prema jučer objavljenim podacima, kupnja postojećih kuća u SAD-u dosegnula je u svibnju najvišu razinu u osam mjeseci, što ukazuje na oporavak tržišta nekretnina. S druge strane, izvješće Instituta za menadžere nabave pokazalo je da je poslovna aktivnost u središnje dijelu zemlje u lipnju skliznula s najviših razina u sedam mjeseci, i to više nego što se očekivalo.

 

Ulagači su se nadali jasnijim naznakama oporavka gospodarstva, nakon oštrog pada u prvom tromjesečju, pa ih ovi pokazatelji nisu naveli na kupnju dionica. Tim više što se Dow Jones i S&P 500 indeks kreću nedaleko najviših razina u povijesti. „Tržište je kratkoročno precijenjeno, pa očekujem blagu korekciju cijena dionica. No, svaki pad cijena investitori smatraju prilikom za ulazak na tržište“, kaže Randy Frederick, direktor u tvrtki Schwab Center for Financial Research. U takvom je trgovanju proteklo cijelo drugo tromjesečje, u kojemu je S&P 500 indeks porastao 4,7 posto. Dow Jones ojačao je istodobno 2,2 a Nasdaq indeks 5 posto.

 

To je već šesti kvartal zaredom kako cijene dionica rastu, što nije zabilježeno više od 14 godina.

 

U prvih šest mjeseci ove godine S&P 500 skočio je 6,1 posto, pri čemu je čak u 22 navrata dosezao nove rekordne razine. Premda se ne očekuje da će ojačati 30 posto, kao lani, analitičari u anketi Reutersa prognoziraju da će prije kraja godine dosegnuti razinu od 2.000 bodova, što bi značilo da će u cijeloj godini postići rast od oko 8 posto. „Mislim da će treće tromjesečje biti vrlo slično drugom, dakle bez većih pomaka, dok bi se u četvrtom kvartalu mogla povećati volatilnost tržišta“, kaže Randy Frederick.

 

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,20 posto, na 6.743 boda, a pariški CAC 0,32 posto, na 4.422 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,18 posto, na 9.833 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, trgovanje, svjetske burze, nasdaq, fed