Burze

DNEVNO IZVJEŠĆE: Očekuje se oprezno trgovanje nakon trodnevnog pada Crobexa

Danas očekuje oprezno trgovanje jer nema domaćih vijesti koje bi ohrabrile ulagače

Piše: p/h

Nakon trodnevnog pada cijena dionica, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje jer nema domaćih vijesti koje bi ohrabrile ulagače i jer su se fondovi, koji su nedavno potaknuli likvidnost i rast Crobexa, 'ohladili'.

 

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks skliznuo je jučer 0,53 posto, na 1.781 bod, dok je Crobex10 oslabio 0,13 posto, na 1.014 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 6,8 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego dan prije. U blok transakcijama dionicama Adris grupe i Leda ostvareno je dodatnih 8,5 milijuna kuna prometa.

 

„Posljednja tri dana cijene dionica padaju, pa se čini da su se fondovi, koji su nedavno potaknuli likvidnost i rast Crobexa 13 dana zaredom, pomalo 'ohladili'. Uostalom, počelo je ljeto, kada je tržište obično mirno. Takvo trgovanje očekujem i danas“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

 

Najveći promet, 2,1 milijun kuna, ostvaren je jučer dionicama HT-a, pri čemu i je cijena porasla 0,2 posto, na 152 kune.

 

Ostale dionice imale su promete niže od 500 tisuća kuna, a najbliža tome, s prometom od 430 tisuća, bila je redovna dionica Adris grupe, čija je cijena porasla 1,33 posto, na 303,99 kuna. Nakon što su krajem prošloga tjedna znatno porasle, zahvaljujući Agrokorovom preuzimanju slovenskog Mercatora, jučer su cijene dionica Vupika i Belja znatno pale. Tako je dionica Vupika pojeftinila 6,5, a Belja 7,9 posto. Osjetno je jučer pala i cijena dionice Zagrebačke banke, 4,4 posto, kao i Arenaturista, 3,1 posto. Uteg Crobex indeksima predstavljao je i pad cijene dionice Ine za 0,6 posto.

 

A na svjetskim burzama zavladalo je dobro raspoloženje, nakon podataka koji pokazuju da industrijska aktivnost u SAD-u i Aziji jača, što potiče nadu ulagača da će se u drugoj polovici godine ubrzati rast globalnog gospodarstva. Zahvaljujući tome, jučer su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti. Dow Jones ojačao je 0,77 posto, na 16.956 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,67 posto, na 1.973 boda.

 

To je, pak, jutros ohrabrilo azijske ulagače, pa su i na tamošnjim tržištima cijene dionica znatno porasle. Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, porastao oko 1 posto, dosegnuvši 498 bodova, najvišu razinu od svibnja 2011. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, burza, dnevno izvješće, crobex