Regija

BIH: Pogledajte zašto: HDZ BiH i SDA odbacuju Inzkov prijedlog za Mostar

Za Mostar je ovaj prijedlog gori nego ovaj što ga je nametnuo visoki predastavnik Paddy Ashdown koji je Mostar vratio stoljeće unatrag.

Piše: p/h
Za Mostar je ovaj prijedlog gori nego ovaj što ga je nametnuo visoki predastavnik Paddy Ashdown koji je Mostar vratio stoljeće unatrag. Mostar treba biti uređen kao i svaki drugi grad kako bi se konačno počeo razvijati i izvukao iz okova u kojima ga se drži dugi niz godina", rekao je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostara Slađan Bevanda.

HDZ-a BiH i Stranka demokratske akcije u Mostaru odbacili su u četvrtak prijedlog međunarodnog visokog predstavnika (OHR) o promjeni izbornog zakona BiH koji se tiče promjena propisa za Mostar kako bi se izbori u tome gradu održali zajedno s općim u listopadu ove godine.

 

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko zatražio je od Parlamenta BiH hitno usvajanje zakonskih odredbi kojima bi se omogućilo da u vrijeme općih izbora najavljenih za 12. listopada oni budu provedeni i u Mostaru kako bi se tamo uspostavila zakonita tijela lokalne vlasti. Ovaj dokument predvidio je podjelu Mostara na tri izborne jedinice. SDA smatra da se takvim prijedlogom Mostar predaje u ruke Hrvatima, dok HDZ BiH ističe da Mostar ne može imati posebna izborna pravila u odnosu na sve druge gradove i općine te da treba biti jedna izborna jedinica.

 

"Za Mostar je ovaj prijedlog gori nego ovaj što ga je nametnuo visoki predastavnik Paddy Ashdown koji je Mostar vratio stoljeće unatrag. Mostar treba biti uređen kao i svaki drugi grad kako bi se konačno počeo razvijati i izvukao iz okova u kojima ga se drži dugi niz godina", rekao je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostara Slađan Bevanda. Najavio je da HDZ BiH neće poduprijeti prijedlog za kojega je rekao da je stigao iz "OHR-ove kuhinje".

 

Predsjednik SDA Mostara Zijo Hadžiomerović ocijenio je dokument potpuno neprihvatljivim. "To je jedan neozbiljan prijedlog i za nas potpuno neprihvatljiv. Mi smo znali da će oni Mostar ispostaviti jednoj političkoj opciji i jednoj strani (Hrvatima). Mi nikada taj prijedlog nećemo prihvatiti", rekao je Hadžiomerović. Dodao je da takav prijedlog mogu prihvatiti "samo budale". Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić izrazio je očekivanje da se izbori u tome gradu konačno održe.

 

"OHR ima sve ovlasti i može nametnuti rješenje iza kojega stoji. Moja bi želja bila da se izbori održe u Mostaru a političke stranke same postignu dogovor", rekao je Bešlić za medije u Mostaru.

 

Inzko je optužio ključne hrvatske i bošnjačke stranke HDZ BiH i SDA za nepostizanje dogovora oko promjena izbornih pravila te je odbacio odgovornost za zastoj u gradu u kojemu od 2012. ne postoji Gradsko vijeće jer mu je istekao mandat, a u međuvremenu nisu održani lokalni izbori zajedno s drugim lokalnim sredinama u BiH.

 

Spor s održavanjem izbora u Mostaru nastao je nakon što je Ustavni sud BiH osporio dijelove Izbornog zakona BiH i Statuta grada Mostara koje je prije deset godina nametnuo bivši visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown. Ustavni sud BiH je ukinuo odredbe gradskog statuta koje su definirale izborna područja uz ocjenu kako ona diskriminiraju birače jer je za izbor gradskih vijećnika bio potreban različit broj glasova čime je glas Bošnjaka vrijedio više nego glas Hrvata koji su zbog toga bili u neravnopravnom položaju u Mostaru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sda, hdz, prijedlog, izbori, mostar