A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/irak-americka-vojska-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SAD smatra da Iračani ne mogu sami vratiti teritorij | Politika+
Svijet

PROCJENA NA TERENU: SAD smatra da Iračani ne mogu sami vratiti teritorij

Iračke snage sigurnosti vjerojatno neće moći bez pomoći vratiti teritorije koje su zauzeli islamistički militanti, izjavio je u četvrtak visoki američki časnik.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Iračke snage sigurnosti vjerojatno neće moći bez pomoći vratiti teritorije koje su zauzeli islamistički militanti, izjavio je u četvrtak visoki američki časnik.

 

General Martin Dempsey, načelnik glavnog stožera američke vojske, rekao je kako američki savjetnici u Iraku javljaju da je iračka vojska "u stanju braniti Bagdad, ali da je s logističkog stajališta upitno može li prijeći u ofenzivu". "Ako me pitate hoće li Iračani u nekom trenutku biti sposobni za ofenzivno djelovanje i vratiti izgubljene dijelove Iraka, mislim da je puno šire pitanje. Sami vjerojatno ne", rekao je Dempsey novinarima u Pentagonu.

 

Irak pokušava zaustaviti napredovanje sunitskih militanata iz odmetnute frakcije al Qaede koji su zauzeli goleme predjele sjevera i zapada zemlje i prijete osvajanjem glavnog grada Bagdada. Militanti su mogli osvojiti toliki teritorij djelomično stoga što su snage pod šijitskim premijerom Nurijem al-Malikijem prošloga mjeseca napustile položaje pred nadirućim islamistima. SAD, koji je većinu svojih napora nakon invazije na Irak 2003. usredotočio na izgradnju iračkih snaga sigurnosti, sada razmatra načine kako pomoći iračkoj vojsci da odbije pobunjenike.

 

No, administracija američkog predsjednika Baracka Obama ne želi uvuči SAD u još jedan rat u Iraku, osobito dok u Bagdadu traju političke trzavice oko formiranja nove vlade nakon izbora u travnju. Ministar obrane Chuck Hagel rekao je da su američki vojnici osnovali drugi zajednički američko-irački centar za operacije. Novi centar u Arbilu, glavnom gradu poluautonomne sjeverne regije, dopunjavat će se s prvim takvim centrom u Bagdadu.

 

Američka vojska ima na terenu u Iraku šest timova za procjenu stanja, dodao je Hegel. Njihov je cilj procijeniti trenutno stanje iračkih snaga i što Amerikanci mogu učiniti kako bi pomogli vladi da odbaci miiltante. "Imamo puno bolju obavještajnu sliku nego prije dva tjedna i svakim je danom sve bolja", rekao je Dempsey.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

irak, sad, militanti, vojska, savjetnici