Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza: Crobex skliznuo drugi tjedan zaredom, ispod 1.800 bodova

Idućih tjedana također očekujemo oprezno trgovanje, a promet bi mogao porasti krajem srpnja...

Piše: PolitikaPlus
Crobex je završio u minusu drugi tjedan zaredom, a promet je bio skroman. Nakon što je polovicom lipnja Crobex rastao 13 dana zaredom, uz povećani promet, očito je da posljednjih tjedana aktivnost na tržištu splašnjava. Čini se da su investitori koji su tada ušli na tržište zauzeli pozicije, pa ne očekujemo da će Crobex imati snage za nastavak tako snažnog oporavka

Uz mršav promet, na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks pao i prošloga tjedna, drugoga zaredom, pri čemu je zaronio ispod psihološki važne razine od 1.800 bodova, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica HT-a i pojedinih kompanija iz sastava Agrokora.

 

Crobex indeks skliznuo je prošloga tjedna 0,36 posto, na 1.796 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,37 posto, na 1.023 boda. Redovni promet iznosio je 36,6 milijuna kuna, što je 5 milijuna manje nego tjedan dana prije. U blok transakcijama ostvareno je dodatnih od 8,5 milijuna kuna.

 

„Crobex je završio u minusu drugi tjedan zaredom, a promet je bio skroman. Nakon što je polovicom lipnja Crobex rastao 13 dana zaredom, uz povećani promet, očito je da posljednjih tjedana aktivnost na tržištu splašnjava. Čini se da su investitori koji su tada ušli na tržište zauzeli pozicije, pa ne očekujemo da će Crobex imati snage za nastavak tako snažnog oporavka“, kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

 

Početkom tjedna nešto se više trgovalo dionicama kompanija iz sastava Agrokora jer je taj koncern poručio da kani otkupiti i preostale dionice Mercatora na tržištu, nakon što je tjedan dana prije od konzorcija prodavatelja kupio 53 posto dionica tog slovenskog trgovačkog lanca. Cijena dionice Belja potonula je više od 9 posto, na 39,99 kuna, dok je dionica Vupika pojeftinila više od 4 posto, na 99,26 kuna. Dionica Leda poskupila je, pak, 0,56 posto, na 8.900 kuna.

 

Najveći je promet prošloga tjedna ostvaren dionicama HT-a, 7,7 milijuna kuna. Cijena im je pala 2,65 posto, na 147,10 kuna, nakon vijesti da Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) kani prodati više od 2,8 milijuna dionica HT-a u vlasništvu države. Među dionicama s tjednim prometom većim od milijun kuna, pad cijene zabilježila je i dionica HUP-a Zagreb, za 7,27 posto, na 1.530 kuna. S druge strane, dionica Valamar Adria Holdinga poskupila je 2,7 posto, na 211,70 kuna, dok je cijena Podravke porasla 1,7 posto, na 314 kuna, a AD Plastika 1,5 posto, na 120,80 kuna.

 

„Idućih tjedana također očekujemo oprezno trgovanje, a promet bi mogao porasti krajem srpnja, kada počinje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata domaćih kompanija“, kaže Hrvoje Čićin-Šain. A na svjetskim je burzama prošloga tjedna vladalo dobro raspoloženje. Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1,3 posto, na 17.068 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,25 posto, na 1.985 bodova, a Nasdaq indeks 2 posto, na 4.485 bodova.

 

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,6 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 2, a pariški CAC 0,7 posto. Novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se podatku da je u SAD-u u lipnju otvoreno 288.000 novih radnih mjesta, znatno više od očekivanih 212.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 6,1 posto, najnižu razinu u gotovo šest godina.

 

„U fokusu su prošloga tjedna bili podaci s američkog tržišta rada. Snažan rast zaposlenosti ohrabrio je ulagače jer pokazuje da se američko gospodarstvo oporavlja, nakon oštrog pada u prvom tromjesečju. U fokusu je bila i sjednica Europske središnje banke, a njezini čelnici odlučili su ključne kamate ostaviti nepromijenjene na rekordno niskim razinama od 0,15 posto“, zaključuje Hrvoje Čićin-Šain.

 

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, crobex, dionice