Hrvatska

THEODOR MERON: Sudac koji je oslobodio Gotovinu i Markača: Sudovi ne mogu postići mir među narodima

'Zadaća međunarodnih sudova je objektivno i razborito odlučiti može li se optuženu osobu proglasiti krivom bez opravdane sumnje.'

Piše: PolitikaPlus/HRT

U dvodnevni radni posjet Hrvatskoj stigao je predsjednik Haškog suda Theodor Meron.

U intervjuu za HRT sudac koji je donio oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču istaknuo je da je zadaća Suda procesuirati zločince, a sudaca - donijeti odluku prema međunarodnom pravu, ne gledajući etničku pripadnost optuženika.

Zadaća međunarodnih sudova je objektivno i razborito odlučiti može li se optuženu osobu proglasiti krivom bez opravdane sumnje, rekao je i dodao da je pomirenje velik izazov koji ne mogu ispuniti međunarodni kazneni sudovi, već da je to povijesna zadaća državnih čelnika, vjerskih vođa, intelektualaca i novinara.

Međunarodni sudovi ne mogu donositi odluke pitajući se hoće li one pridonijeti pomirenju. To bi zahtijevalo da djelujemo izvan svog mandata koji je strogo ograničen, izjavio je Meron u intervjuu za HRT.

Meron će se sastati s predsjednikom države Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem. Imat će i radne ručkove s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom i s prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Teme razgovora bit će postignuća ICTY-ja i početak rada haškog ogranka mehanizma za međunarodne kaznene sudove. Ovo će biti prvi Meronov posjet Hrvatskoj u tekućem mandatu predsjednika ICTY-ja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ante gotovina, sud, haag, Theodor Meron, mladen markač