Hrvatska

PORUKA: Theodor Meron: Hrvatska ima snažno i neovisno pravosuđe

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove preuzet će postupke koji na ICTY-ju nisu završeni, od toga četiri prvostupanjska suđenja i pet žalbenih postupaka.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Zoran Milanović razgovarao je u ponedjeljak s predsjednikom Haškog suda (ICTY) Theodorom Meronom o postupku ustroja Mehanizma za međunarodne kaznene sudove i projektima informativnih centara koji će ostati kao nasljeđe međunarodne pravde na ovim prostorima, pri čemu je Meron istaknuo kako Hrvatska ima snažno i neovisno pravosuđe koje je jamac ljudskih prava njezinih građana.

Meron, koji boravi u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj, izvijestio je Milanovića o postupku ustroja Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, uspostavljenog rezolucijom 1966 iz 2010. Vijeća sigurnosti UN-a, kao tijela koje će "nastaviti nadležnost, prava, obveze i nužne funkcije Međunarodnih sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu", priopćili su Banski dvori.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove preuzet će postupke koji na ICTY-ju nisu završeni, od toga četiri prvostupanjska suđenja i pet žalbenih postupaka.

Premijer Milanović je ukazao na duljinu pojedinih postupaka, "čime se čini velika šteta pravdi koja mora biti brža da bi postigla svoj učinak i djelovala kao generalna prevencija".

Meron se s time složio, pri čemu je istaknuo kompleksnost suđenja na više jezika, sa stotinama svjedoka i na dvije tisuće kilometara udaljenosti od počinjenih zločina.

Zaključio je kako se ICTY, protivno svim predviđanjima, pokazao vrlo učinkovitim, jer je svih 161 optuženika doveo pred lice pravde, iako nije izravno raspolagao sredstvima prisile.

Razgovarajući o projektima Informativnih centara koji će ostati kao nasljeđe međunarodne pravde na ovim prostorima, Meron je istaknuo kako Hrvatska ima snažno i neovisno pravosuđe koje je jamac ljudskih prava njezinih građana.

Meron će se sastati i s predsjednikom države Ivom Josipovićem i ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem. Imat će i radne ručkove s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom i s prvom potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Theodor Meron, hrvatska, pravosuđe