A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/Hypo-banka-adria-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hypova mreža na Balkanu mogla bi biti prodana za nekoliko tjedana | Politika+
Tvrtke

TVRDI MINISTAR: Hypova mreža na Balkanu mogla bi biti prodana za nekoliko tjedana

'U procesu smo prodaje sa sedam ponuđača. Očekujem da ćemo donijeti odluku u tjednima koji su pred nama.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Austrija očekuje da će izabrati kupca za balkansku mrežu nacionalizirane banke Hypo Alpe Adria za nekoliko tjedana, izjavio je u utorak u parlamentu ministar financija Michael Spindelegger.

"U procesu smo prodaje sa sedam ponuđača. Očekujem da ćemo donijeti odluku u tjednima koji su pred nama i na taj način dati aktivni dio banke najboljem ponuđaču", rekao je Spindelegger, ne ulazeći u pojedinosti.

Ministar financija sudjelovao je u raspravi u donjem domu parlamenta o kontroverznom prijedlogu zakona kojim bi se banka podijelila i nametnuli gubici pojedinim kategorijama vlasnika obveznica s nižim prioritetom naplate, unatoč jamstvima Hypove matične zemlje Koruške.

Prošle godine Europska komisija naložila je Austriji da do sredine 2015. pronađe kupca za Hypovu balkansku mrežu podružnica u zamjenu za odobravanje državne potpore posrnuloj banci.

Balkanska mreža obuhvaća šest banaka i tri društva za leasing u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Crnoj Gori.

To je poslovanje, čija je vrijednost u Hypovoj bilanci procijenjena na oko 500 milijuna eura nakon prošlogodišnjih otpisa, zabilježilo u prošloj godini gubitak od 286 milijuna eura pod utjecajem rezervacije za rizike u iznosu 340 milijuna eura.

Na kraju 2013. aktiva im je iznosila 8,6 milijardi eura, knjiga kredita 6,4 milijarde eura a depoziti 4,1 milijardu eura. Udio nenaplativih kredita iznosio je 12,3 posto, navodi Reuters.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

balkan, hypo banka, hypo